İŞKUR Bursa İl Müdürü Eren Türkmen, 2021’de 10 aylık dönemde 49 bine yakın işsizin istihdamına aracılık ettiklerini açıkladı. Türkmen, sadece MEGİP projesi ile 3 bine yakın işsizin meslek sahibi olduğunu söyledi.

Ekonomik kalkınmanın ve sosyal ilerlemenin en temel göstergelerinden biri olan istihdamın artırılması kadar korunması işlevini de üstlendiklerini belirten İŞKUR Bursa İl Müdürü Eren Türkmen, istihdamı artırmaya yönelik projelerin çıktılarını ve 2022’nin yol haritasını BTSO Ekonomi’ye anlattı.

BTSO-İŞKUR İŞ BİRLİĞİ ARTTI

İşgücü piyasasını pandeminin etkilerinden korumak amacıyla lokomotif bir görev üstlendiklerini belirten İŞKUR Bursa İl Müdürü Eren Türkmen, “İş ve meslek danışmanlığı hizmetimizdeki branşlaşma yöntemi sonucu işveren danışmanlığı uygulamasına geçtik. Bu danışmanlık faaliyetleri ile ‘Her işverenin bir danışmanı var’ mottosuyla daha fazla özel sektör ile iş birliği konusuna odaklandık. 2017’den itibaren başlayan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası BTSO-İŞKUR iş birliğimiz ile ortak merkezlerimizde BTSO uzmanları ile iş ve meslek danışmanlarımız işverenlere, kurum hizmetlerinin ve istihdamı artırıcı teşviklerin tanıtımını yerinde ve etkin bir şekilde yapıyor. 2021’de BTSO ve Gürsu lokasyonlarında bulunan İŞKUR hizmet noktalarında 10 aylık dönemde bin 500’e yakın işverenimize hizmet verildi” ifadelerini kullandı.

3 BİNE YAKIN İŞSİZ, MEGİP İLE MESLEK SAHİBİ OLDU

Nitelikli işgücü oluşturarak işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak için hayata geçirilen Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü MEGİP’i BTSO ve Bursa Ticaret Borsası ile birlikte yürüttüklerini de kaydeden Eren Türkmen, “MEGİP kursları sonunda kursiyerlerin en az yüzde 50‘sinin işyerlerinde istihdam edilmesi gerekiyor. Ocak-Ekim 2021 döneminde gerçekleştirilen MEGİP kursları ile 2 bin 458 işsiz meslek sahibi oldu. Diğer bir aktif işgücü uygulamamız olan İşbaşı Eğitim Programları (İEP) ile kuruma kayıtlı işsizlerin yine kuruma kayıtlı işyerlerinde, uygulamalı olarak bir uzman gözetiminde çalışarak mesleki bilgi ve deneyim kazanmalarını sağlamayı amaçladık. İEP süreci sonunda katılımcıların en az yüzde 60’ının işyerlerinde istihdam edilmesi gerekiyor” dedi.

11 BİNDEN FAZLA İŞSİZ, DENEYİM KAZANDI

2021 yılının 10 aylık döneminde İşbaşı Eğitim Programları ile 11 bin 71 işsizin mesleki bilgi ve deneyim kazandığını da ifade eden Türkmen, “Sahadaki en önemli gücümüz olan iş ve meslek danışmanlarımız ile ilimizde bu 10 aylık dönemde gerek işyeri ziyaretleri, gerekse çevrimiçi toplantılarla 19 bin 179 işverene danışmanlık hizmeti verdik. 4 bin 703 işverenin kurum hizmetlerinin en az birinden faydalanması sağladık. İşverenlerimize bu noktada tavsiyemiz olacak. Hizmetlerimizden azami ölçüde faydalanmaları için kurumumuzun portalınca atanmış olan işveren danışmanları ile tanışmaları önemli olacaktır. İlimizin açık iş üreten bir işgücü piyasası yapısı var. 10 aylık dönemde işyerlerinden 92 bin 318 kişilik açık iş alınmış olup 48 bin 944 işsizin yerleşmesine aracılık edilmiştir” diye konuştu.

2022’DE ENGELLİLER, KADINLAR VE GENÇLER ÖNCELİKLİ

2021 hedeflerinin yüzde 84’ünü gerçekleştirdiklerini kaydeden Türkmen, 2022 için belirlenen yol haritasını da şu sözlerle anlattı: “Genel Müdürlüğümüzün Türkiye geneli ve her il müdürlüğü için belirlediği 14 detay hedef bulunmaktadır. Ekim 2021 itibariyle bu başlıklardaki hedeflerimizin yüzde 84’ünü gerçekleştirdik. 2022 yılı için ise il düzeyinde daha fazla sayıda işyeri ile iş birliği yaparak aktif istihdam politikalarını etkin bir şekilde uygulamak ve bunu yaparken de engelliler, kadınlar, ne istihdamda ne eğitimde olan gençler (NEET) ve benzeri gruplara öncelik vermek suretiyle iş gücüne katılım sağlamak hedefimiz var.”