Türkiye’de 16 yıldır faaliyet gösteren Bargello parfümleri, aylık ortalama 1 milyon şişe yurtiçi satışı yapıyor. Bu satışın yanına yurtdışı satışını da eklemek istediklerini belirten firma sahibi Cemalettin Can, “Yurtdışı organizasyonumuzu sağlayıp, ihracatımızı artırmak istiyoruz. Bunun için üretim ve depolama alanlarına ihtiyacımız var. Bunun için de KOBİ OSB şart.” diyerek ihracat hedeflerinden bahsetti. Cemalettin Can firmanın kuruluş öyküsünü ve hedeflerini BTSO Ekonomi ile paylaştı.

 

1950’de kolonya üretimi alanında kurulan ve 16 yıldır parfümeriye odaklanan Bargello Parfüm, aylık ortalama 1 milyon şişe satışı gerçekleştiriyor. Onlarca ülkeye ihracat da yapan firmaya mevcut tesis yapılanmasının yetersiz olduğunu kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Can, “Yurtdışı organizasyonumuzu sağlayıp, ihracatımızı artırmak istiyoruz. Üretim ve depolama alanlarına ihtiyacımız var. Bunun için de KOBİ OSB’nin hayata geçirilmesi şart.” Dedi.

 

  • İş hayatına nasıl adım attınız? Bargello markası ile yollarınız nasıl kesişti?

İlkokul, ortaokul ve üniversite tahsilimi Ankara’da yaptım. İş hayatıma da orada başladım. 2008’den beri ise hem ticari faaliyetlerimizi, hem üretim faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Bursa’da Bargello markası altında 16 yılı geride bıraktık. 1950 yılında kurulmuş olan Bargello’yu 2001 yılında devraldık. 2001 yılından itibaren kolonya üretimi yapan firmayı zaman içinde parfüm üretimi yapan bir yapıya kavuşturduk. Yoğunluklu olarak parfüm üretiyoruz. Yurtiçine aylık ortalama 1 milyon şişe parfüm satışı yapıyoruz. Hedeflerimizden ödün vermedik. Başta Avrupa olmak üzere onlarca ülkeye ihracatımız var. Bugün sektörümüzde çok iyi bir noktadayız.

 

‘AYLIK BİR MİLYON ŞİŞE SATIYORUZ’

  • Üretim ve ihracat yapınıza bakıldığında neler öne çıkıyor? İhracata yönelik ne gibi hedefleriniz var?

Üretimimizin yüzde 95’i parfüm üzerine. Bunun yanında yan ürünler de var, ortam kokusu gibi. Aslında bunlar da parfümün bir çeşidi diyebiliriz. İhracat yaptığımız ülke sayısı da her geçen gün artıyor. Bu ülkelerde daha organize olmak istiyoruz. En önemli hedeflerimizden biri, iyi bir organizasyonla Türkiye’de yakaladığımız başarıyı diğer ülkelerde de elde etmek. Başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihracatımız var. Yakın komşu ülkelere ve Afrika ülkelerine de ihracatımız var. Bu pazarlardaki varlığımızı daha organize hale getirerek geliştirmek istiyoruz. Bugün yurt içinde aylık 1 milyon şişe ürün satıyoruz. Bunu Avrupa ülkelerinde de başarabilirsek 2 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Rusya ve Rusya’ya yakın ülkeler ile Afrika için de bu şekilde bir başarı yakalamayı ve orta vadede Amerika kıtasında var olmayı hedefliyoruz.

 

  • Bargello’nun organizasyon ve üretim sisteminde nasıl bir yapısı var?

Üretim yaptığımız Yıldırım ilçesindeki mevcut binada 150 kişilik bir kadromuz var. Yaklaşık 20-25 kişi de Nilüfer’deki pazarlama ofisimizde çalışıyor. Türkiye’deki toplam mağaza çalışanlarını da eklersek 500 civarı çalışanımız var. Türkiye genelinde 360’tan fazla mağazamız var. Üçte ikisi ‘franchise’ şeklinde faaliyet gösteriyor. Mevcut üretim tesisimiz, bin 600 metrekare üzerine kurulu ve 5 kattan oluşuyor. Üst kat, üretim ve şişeleme için kullanılıyor. Diğer katlar ise ofis, ürün ve hammadde stokları için kullanılıyor. Bu, tabii ki bizim için yeterli değil. Bu yıl tesisimizin yanında yeni bir inşaata da başladık. Bin 200 metrekare üzerine yine katlı bir sistem inşa ediyoruz. Katlı sistem, esasında bizim üretim sistemimiz için uygun değil. En fazla iki katlı bir tesiste üretim yapmak istiyoruz. Hem güvenlik açısından, hem de işin verimliliği açısından bu gerekiyor. Hâlihazırda ihracatımızı artıramayışımızın en büyük sebebi de yeterli üretim yerimizin olmayışından kaynaklanıyor. Biz ancak yurtiçine yönelik üretimi burada yapabiliyoruz. Dışarıda da şişelerimizi ve ambalaj malzemelerimizi depolamak için bir yer kiraladık ve bu yer de doldu. Yeni şişeleri nerede depolayacağımızı bilemiyoruz. Yeni yer arayışındayız. Üretim ve depolama yeri açısından çok sıkıntımız var. Yurtdışında organize olduğumuz zaman bu ürünü nerede üreteceğimizi bilemiyoruz. Bunun arayışı içindeyiz.

 

‘KOBİ OSB İÇİN İKİ FİRMAMIZ ADINA BAŞVURU YAPTIK’

  • KOBİ’lerin büyümesi, iş hacimlerinin artması için hangi önceliklerin yerine getirilmesi gerekiyor?

KOBİ’lerin büyümesi lazım. Büyümesi için de bir takım şartlar var. Bu şartların en önemlilerinden biri de mekân. Biz yurtdışına şu anda kapasitemizin üzerinde aipariş gönderemiyoruz. İhracatımızı artıramamamızın sebebi, yeterli üretim yerimizin ve depolarımızın olmaması. Bizim mevcut üretimimiz, ancak yurtiçine yeterli oluyor ve ürettiklerimizi yurtiçine satıyoruz.  İhracatta da işimizi geliştirmeye çalışıyoruz. İş hayatı hep sorunlarla, zorluklarla süregelen bir hayattır. Sürekli problemleri çözmek durumunda kalıyorsun. Biz de sürekli olarak bu tür problemleri çözmekle uğraştık. Hedeflerimizden ödün vermedik. Bu şekilde de bütün işlerin üstesinden gelip bugünlere geldik ve bu yolda da emin adımlarla devam ediyoruz.

 

  • KOBİ OSB ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Bargello olarak bu konudaki beklentileriniz ve hedefleriniz neler? KOBİ OSB, çalışmalarınıza ne gibi katkılar sağlayabilir?

Biz yurtdışına mevcut kapasitemizin üzerinde sipariş gönderemiyoruz. Onun için organize olmaya çalışıyoruz. Organize olurken de tesisimizden sipariş yetiştirebilmemiz lazım. Geçen sene, sipariş yetiştirme noktasında yurt içinde de çok sıkıntılar yaşadık. Özellikle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında çok sıkıntılar yaşadık. Tedarik zincirinde de sorunlarımız vardı. Bizim en azından 6 aylık şişemizi depolayabilmemiz gerekiyor. Bunun için depo ihtiyacımız var. Şişelerin toz almaması da gerekiyor. Bu nedenle de her yerde depolama yapamıyoruz. Dışardaki havayı emen özellikteki filtreleme sistemi olan bir depo yerine ihtiyacımız var. Bu tür bir depo yok, bulamıyoruz. Şu anda depoladığımız alandan getirdiğimiz şişelerimizi tekrar yıkamak zorunda kalıyoruz. Bu da hem zaman kaybına, hem de maliyet artışına sebep oluyor.  Ürettiğimizin 4-5 mislini yurtdışına satmak istiyoruz. O zaman bize daha çok üretme imkânı doğacak. Teknolojik özellikleri yüksek makinalarla tesisimizi donatmak istiyoruz. Bunun için de daha geniş bir yer lazım. Mevcut ortamda her türlü makinayı kullanamıyoruz maalesef. Bu nedenle BTSO öncülüğünde başlatılan süreç kapsamında KOBİ OSB’ye iki firmamız adına da müracaat ettik. Hem CC Kozmetik, hem de BRG Kozmetik AŞ adına müracaatımızı yaptık. Buna çok acil ihtiyacımız var. Projeden mutlaka faydalanmak istiyoruz. İhracatımızı artırmak istiyoruz. Bunun için de sanayi kuruluşlarının yeteri kadar üretim tesislerine sahip olması lazım ve bunlar olmadan da hayallerimizi gerçekleştiremeyiz.