Bursa’da faaliyet gösteren ve savunma ile havacılık sanayiine yönelik test cihazı üretip geliştiren Keşif AR-GE’in Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akyürek, dünya devleri arasında yer almayı hedeflediklerini söyledi.

2008 yılında danışmanlık ve mühendislik alanında faaliyet gösterdikten sonra 2016 yılından bugüne havacılık ve savunma sanayiinde çalışmalarını sürdüren Keşif AR-GE, küresel pazarda sektörün devleri arasına girmeye hazırlanıyor. Sektörün lider teknoloji tedarikçisi konumuna yükselmeyi amaçladıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akyürek, hedeflerini BTSO Ekonomi’ye anlattı.

 

MUHTEMEL PROBLEMLERİN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Sivil amaçlı eğitim helikopteri ve uçağı konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Keşif AR-GE Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akyürek, 2018 yılında TUSAŞ Motor Sanayi AŞ ile iş birliği gerçekleştirerek hava araçları ve havacılık motorlarının geliştirilmesinde kullanılan en kritik test sistemi Spin Test’in üretimiyle sektöre giriş yaptığını dile getirdi. Havacılık motorlarının, teknolojinin en yüksek noktası olduğunu da belirten Akyürek, “Firmamız, bu motor projelerinin her birine özgü olarak geliştirilen Spin Test sistemi ile havacılık motorlarının kapasitelerinin üzerinde çalışarak ortaya çıkması muhtemel problemlerin önüne geçmektedir. Biz bu testlerden yapısal ve çevresel test sistemleri üzerinde çalışıyoruz. Yapısal testler; Spin Test, çok kanatlı gerinim ölçme sistemleri, dijital telemetri sistemleri ve titanyum yangın test odalarını içermektedir. Çevresel testler ise atmosfer test kabinleri ve patlayıcı atmosfer test sistemlerini içerisinde barındırıyor” dedi.

 

‘DEVLER ARASINDA YER ALMAK İSTİYORUZ’

Keşif AR-GE’nin Türkiye’de turbo motor üreten firmaların çoğu ile iş birliğinde olduğunu da kaydeden Bülent Akyürek, “Sektörümüzün aslan payı Kuzey Amerika’daki firmalarda. Biz, Rusya ve Ukrayna pazarında da çalışmaktayız. En büyük hedefimiz, sektörümüzün dev firmaları arasında yer almak. Savunma sanayimizin ihtiyaçlarını yerli ve milli imkânlarla çözüme kavuşturmak istiyoruz. Bir ülkenin savunma sanayii, o ülkedeki yan sanayi kabiliyetleri doğrultusunda büyüme gösterir. Bu tür yüksek teknolojiler binlerce alt katmandan oluşmaktadır ve iş süreçleri birbirini tetiklemektedir. Bu noktada üretimini yapmış olduğumuz test sistemleri TÜBİTAK AR-GE destekleri ile yürütüldü ve başarıyla tamamlandı. Bu ürünlerin yurt dışındaki pazarlarda tanıtılması ve ticarileştirilmesi ise KOSGEB’in pazarlama destekleri sayesinde ilerleme kaydetti. Aldığımız destekler ve kentimizin sanayideki yüksek potansiyelinin katkısıyla 2022-2024 yılları arasında üretim kapasitemizi üç kat artırmayı ve sektörün lider teknoloji tedarikçisi konumuna yükselmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.