ÖZEL RÖPORTAJ: ERDAL ÇATALKAYA

Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Özkul, sağlık grubunun adeta kabına sığmadığını belirterek Bursa’nın batısına yeni hastane kuracaklarını açıkladı.

 1978 yılında poliklinik olarak kurulduktan 3 yıl sonra hastane statüsünü kazanan Hayat Hastanesi, İnönü Caddesi’ndeki yerinden 3 yıl önce Ankara Yolu’ndaki 20 bin metrekare alandaki yeni yerine taşındı. Bugün Hayat Sağlık Grubu olarak 4 noktada hizmet verdiklerini Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Ahmet Özkul, mevcut yerin yetmemesi nedeniyle İzmir Yolu’nda yakın zamanda yeni bir hastane açacaklarını söyledi.

 

Pandemi, Hayat Sağlık Grubu olarak sizi nasıl etkiledi? Nasıl geçirdiniz, zor oldu mu?

Pandeminin üzerinden bir sene geçtikten sonra hekimlerimiz başta olmak üzere tüm kadromuzda yok denecek kadar Korona vakası kaydettik. Onlar da hastane değil, dış ortamdan bulaş suretiyle hastalığa yakalanmışlardı. Biz bir problem yaşamadan Korona ile mücadelemizi ve Koronalı hastalarımıza hizmetimizi tüm önlemleri alarak sürdürdük. Devletimiz, ilk etapta özel hastaneleri Korona kliniklerine dönüştürdü. O dönemde biz de 9’uncu katımızı Koronalı hastalara ayırdık ve o alanda izolasyon, mesafe ve hijyen kurallarına harfiyen uyarak hizmet verdik. Yoğun bakım servisimizde de yine aynı şekilde çalışmalarımızı sürdürdük.

 HASTA YOĞUNLUĞU AZALDI MI?

Şu an Korona hastalarının yoğunluğu açısından ne durumdasınız?

Mayıs 2021 itibariyle yaptığımız değerlendirmeye göre biraz yavaşlama var. Bursa’daki genel durum, günlük vaka sayısı açısından 2 bin civarında. Bu rakamın durduğu, durakladığı kaydediliyor. Azalmaya da başladı diyebiliriz. Aşı yapılmasının da bu tabloda çok önemli etkisi oldu. Mutasyonun etkisiyle virüsün öldürücülüğünün azaldığı yönünde görüşler var. Sağlık personelimizde örneğin hastalıkla karşılaşma olduğunda ağır seyretmiyor, öldürücü olmuyor. Esas burada bulaşı engelleyen faktör, aşılama. Yerli aşı çalışmalarımız da bir yandan yoğun şekilde devam ediyor. Yakın zamana kadar insanlar başvurup test yaptırma ihtiyacı duyuyorlardı, bugünlerde test yaptırmaya gelenlerin sayısında da yarıya yakın bir azalma gözlemledik. Yani ihtiyaç hissetmiyor, endişeler azaldı. Bir iyiye doğru gidişin göstergesi olarak da değerlendirebiliriz. Bursa’da yoğun bakım yataklarının yetmediğini sürekli yaşıyoruz. Pandemi döneminde bu, arttı. Ama bugünlerde yoğun bakımlarda sıkıntı yaşamıyoruz diyebilirim.

 Mutant virüsler için yeni kâbus diyebilir miyiz? Önümüzü görebilecek miyiz?

İngiliz mutantlarının buralarda daha yaygınlaştığını görüyoruz. Ama İngiltere’de de günlük vaka sayıları bin 700, ölüm sayısı da 7 civarında. İngiltere’nin önümüzdeki dönemde açılmalara başlayacağı haberlerini alıyoruz. Yani oralarda işin yoluna girmesi, o mutasyonların buralara ulaşmasını ortadan kaldıracak diye düşünüyoruz.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel hastanelerde Korona tedavisi gören hastalardan ücret alındığı yönünde bilgiler edindiğini belirterek buna müsaade edilmemesi gerektiği yönünde bir açıklama yaptı. Sizin değerlendirmeniz nedir bununla ilgili?

5 parmağın 5’i bir değil. Bursa içinde buna benzer şeyler olmuyor. Zira denetimler sıkı. İstanbul gibi büyükşehirlerde ise olumsuz yönde duyumlar alıyoruz. Biz Hayat Hastanesi olarak devletimizin belirlediği ölçülere dikkat ederek sağlık hizmeti sunuyoruz.

‘80 DOKTOR, 580 PERSONELİMİZ VAR’

Bu süreçte istihdam politikanız nasıl şekillendi? İş yükünüz arttı mı?

İş yükü arttı. Normal şartlarda devlet hastanelerine, şehir hastanelerine, fakülte hastanelerine gidebilmek mümkün oluyordu ama vatandaşımız, muayeneler ve ameliyatlar konusunda kamu kurumlarından hizmet alamayınca özel hastanelere daha çok yönelmeye başladı. Dolayısıyla normal iş yükümüz arttı ve doktor ve sağlık personeli noktasında istihdam sayımızda artma söz konusu oldu. 3 yıl önce Hayat Hastanesi olarak yeni yerimize taşındığımız için personel sayımız da otomatik olarak arttı. Marka değeri gereği hasta sayımızın artması, bunda da önemli bir faktör oldu. Ücret noktasında orta ölçekli rakamlarımız ve kolay ulaşılabilir bir konumda olmamız, hasta sayısında artışa yol açtı. Hayat Sağlık Grubu’muzun bünyesinde Ankara Yolu’nda Hayat Hastanesi, Mudanya Yolu’nda Hayat Tıp Merkezi, Heykel’de Hayat Diş Bölümü ve bir de ortak sağlık güvenlik hizmeti veren bir grubumuz var. Hayat Sağlık Grubu olarak 580 personelimiz, 80 civarında doktorumuz var. İnönü Caddesi’nde hizmet verdiğimiz dönemde 110 civarında doktor ve çalışanımız vardı. İnönü Caddesi’ndeki eski yerimizde yapabildiklerimizin yanında yapamadıklarımız vardı. Bu nedenle hastaları bazı noktalara sevk etmek durumunda kalıyorduk. Şimdi ise çevremizde yapılamayan işlemler nedeniyle hastaların sevk edildiği referans bir hastane konumundayız. Bursa’da poliklinik sayısı en çok olan özel hastane konumundayız. Birçok bölümümüz, birimimiz en iyi iş yapan yerler arasında. Kadın-Doğum ve Çocuk Hastalıkları Bölümü’nde 7/24 hizmet veriyoruz. Yine Göz Hastalıklarında 7 hekimimiz var. Birçok yerde yapılamayan retina ve vitrektomi gibi ameliyatları gerçekleştirebiliyoruz. Ürolojide lazer ile böbrek taşlarının düşürülmesi işlemleri yürütülüyor. Keza Obezite Cerrahisi de çok başarılı bir şekilde yürütülüyor. Endokrin Cerrahisi’nde de diyabet tip-2 ameliyatlarıyla diyabet hastalıkları ortadan kaldırılabiliyor. 5 uzman hekimle Ortopedi bölümümüz de çok güçlü. İş kazalarında, el cerrahisinde günün hangi saati olursa olsun ekibimiz işinin başında. Doğum sayısı olarak da Bursa’daki özel hastaneler arasında ilk sıradayız.

 ‘YENİ BİR HASTANE ARTIK İHTİYAÇ’

Yeni yatırım planlarınız neler? Yeni bir hastane açmayı düşünüyor musunuz?

Daha farklı ve hijyenik şartlarda hizmet alma ihtiyacından hareketle özel hastane ihtiyacı artıyor. Her hal ve şartta geçerli olan bir sektördeyiz. Sağlık sektörü harpte de, afette de, salgında da, normal hallerde de ihtiyaçtır. Birçok sektörde sıkıntıların olduğunu görüyoruz ama sağlık sektörünün hizmet edebilme noktasında hep önünün açık olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Şu anda bulunduğumuz 160 yatak kapasiteli yerimiz, bize yetmiyor. 20 bin metrekare kullanım alanı olan bir hizmet binası var. 30 yoğun bakım yatağımız, 8 ameliyathanemiz var. Batı yakasında, İzmir Yolu’nda yeni bir hastane açma noktasında arayışlarımız sürüyor. Hastane ruhsatı ve kadroların alınması süreci var. Bu, bizim için ihtiyaç takip ediyoruz. Şu an net bir şey söyleyemesem de bu yıl içinde hazırlıklarımız var. Eli kulağında diyebiliriz. Önümüzdeki sene içinde gerçekleşebiliriz. Adeta kabımıza sığmıyoruz.

Öncelikle kadroların alınması lazım. Sağlık Bakanlığı’nın izni ile Özel Hastaneler Yasası’na uygun şekilde yatırım yapmayı planlıyoruz. Yoğun bakımlarımızı da artırmak istiyoruz. Onkoloji ile ilgili birimler açmayı düşünüyoruz. Kalp ameliyatları, kardiyovasküler cerrahi (KVC) birimleri için rezerv alanlarımız var. O kadroları buraya katarak hayata geçirmek söz konusu. Bu süreçte mevcut yerimizde yeni birimlerin açılması, yeni cihazların alınmasına devam edeceğiz. Allah, güzel hizmetler vermeyi nasip etsin.

 ‘BTSO, SORUNLARIMIZI ÇÖZÜYOR’

BTSO’nun sağlık sektörüne yönelik çalışmaları için ne düşünüyorsunuz?

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, bu dönemde çok güzel hizmetler sunuyor. Kümelenmeler var ve her sektörde bu uzmanlaşmalar doğrultusunda güzel birliktelikler ortaya çıkıyor. Çalışma hayatının kendine has sıkıntıları oluyor ama BTSO, Hükümet ile diyalogları sürdürerek sıkıntılı noktalarda talepleri dile getirerek iş dünyasının önünü açılmasını sağlıyor. BTSO bünyesinde Sağlık Sektör Kurulu’muz var. Zaman zaman online ortamda toplantılar yaparak durumumuzu değerlendiriyoruz. Bu toplantılarda sorunlarımızı paylaşıyor ve BTSO Yönetimi’ne sunarak haklarımızın savunulması noktasında destek alıyoruz. Bundan dolayı BTSO Yönetimi’ne çok teşekkür ediyoruz.