Ev tekstili, genel olarak evlerde günlük ihtiyaçlarda veya evleri dekore etmek amacıyla kullanılan tekstil ürünleri olarak tanımlanmaktadır. Ev tekstili ürünleri sentetik iplikler ve kumaşlardan üretildiği gibi pamuk, keten, ipek ve yün gibi doğal lifler ve bunların sentetik liflerle karışımlarından oluşan ipliklerden imal edilen kumaşlarla üretilebilmektedir.

Ev tekstili ürünleri genel olarak: döşemelik ve perdelik kumaş; tüller ve dantelalar; masa örtüleri; yatak çarşafları; perdeler ve yatak farbalaları; yatak örtüleri ve diğer mefruşat eşyası; battaniyeler; yastık, yorgan ve uyku tulumları; havlu ve bornozlar ile diğer ev tekstili ürünleri şeklinde sınıflandırılmaktadır.

Türkiye’nin ev tekstili üretimi, ihracatının yükselmesine paralel olarak artış eğilimini sürdürmektedir. Ev tekstili üretiminin yoğunlaştığı başlıca iller; Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir ve Uşak’tır. Bursa özellikle havlu, tül ve çarşaf üretiminin; Denizli havlu ve çarşaf üretiminin; Uşak battaniye üretiminin; İstanbul ise tül ve çarşaf üretiminin yoğun olduğu illerdir. Ev tekstili sektöründe dünyanın en önde gelen ülkelerinden olan Türkiye’de birçok firma kendi markasını oluşturmuş, buna bağlı olarak da yurtiçi ve yurtdışında mağaza zincirleri kurmaya başlamışlardır. Sektördeki üreticilerin büyük çoğunluğu küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Sektörde bazı ünlü yabancı markaların da lisanslı üretimi yapılmaktadır. (T.C. Ticaret Bakanlığı)

Türkiye’de Tekstil Ve Ev Tekstili Sektörü


Türkiye’nin tekstil ve hammaddeleri sektörü ihracatı, 2023 yılının Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %6,2 oranında azalarak yaklaşık 930 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir. 2023 yılı Ocak – Aralık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %10 oranında bir düşüş gözlenmiştir. 2023 yılı Ocak - Aralık döneminde tekstil ve hammaddeleri sektörü ihracatı, Türkiye geneli ihracatı içerisinde %4,6 pay oranına sahip olmuştur. 2023 yılı Ocak - Aralık döneminde Türkiye genel ihracatı ise %0,6 oranında artışla 255,8 milyar dolar değerinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde sanayi ürünleri ihracatı ise %2,6 oranında düşüş göstererek 180,8 milyar dolar değerinde gerçekleşmiştir.

2023 yılı Aralık ayında tekstil ve hammaddeleri ihracatı, bir önceki aya göre %4,7; 2022 yılı Aralık ayına göre ise %6,2 oranında düşüş yaşamıştır.

Ev Tekstili İhracatı
2023 yılındaki ev tekstili ihracatı alt ürün grupları bazında incelendiğinde, ev tekstili ihracatı 2022 yılına oranla yüzde 14,4 azalarak yaklaşık 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. En önemli ürün grubunun %31,3 pay ile havlu ve temizlik bezleri olduğu görülmektedir. Türkiye’nin havlu ve temizlik bezleri ihracatı bu dönemde %15,7 oranında azalarak 591 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.

2023 yılında ev tekstili ihracatında en önemli ülke Almanya’ya bu dönemde yapılan ev tekstili ihracatı %16,6 oranında azalarak 335 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir. Almanya’yı sırası ile ABD, Fransa, İtalya, İngiltere, Hollanda, İspanya, Romanya ve Avusturya takip etmiştir.

Türkiye Ev Tekstili Sektöründe en çok üretilen ürünler tabloda gösterilmiştir.

Önceki tabloda verilen ürünlerden oluşturulan ürün grubuna göre Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ilk 15 ülke sıralanmıştır.

Tabloya göre, Türkiye’nin ev tekstili ürünleri ihracatı 2023’ün ilk 3 çeyrek döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %9 oranında düşüş göstermiş olup en çok ihracat yapılan ülkeler sırası ile Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere olmuştur. Bu dönemde ilgili ürün grubunda ülkelerin çoğuna yapılan ihracatta düşüş gözlenmekle beraber, ihracat artışı yaşanan ülkeler Belarus, Çekya, Ukrayna, Kazakistan, Özbekistan, Rusya, ve Azerbaycan olmuştur.

Bursa’da Tekstil Sektörü

Tekstil sektörü, iplik üretiminden konfeksiyon üretimine kadar çok geniş bir ürün yelpazesini içine almaktadır. Pamuklu dokuma, suni ve sentetik iplik üretimi, yünlü dokuma, fantezi iplik üretimi, örme ve trikotaj, havlu, boya-apre-emprime, konfeksiyon, hazır giyim şeklinde alt sektörlere ayrılmış durumdadır. Bursa bölgesinde büyük sentetik iplik üreticileri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Türkiye Tekstil üretiminde en başarılı ildir. Özellikle döşemelik ve perdelik kumaş üretiminde öncüdür.
Bursa Tekstil ürünleri ihracatında 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla %5 oranında bir düşüş yaşanmıştır. Pamuklu ev tekstili ürünlerinde Bursa’nın ihracatında 2023 yılında 2022 yılına kıyasla %57, suni-sentetik ev tekstili ürünlerinde %31,2 civarında düşüş yaşanmış, diğer ev tekstili grubunda ise %26,4 oranında düşüş görülmektedir.

Bursa’dan en çok tekstil ürünleri ihracatı yapılan ülke ABD’dir. ABD’yi sırası ile Almanya, İspanya, Beyaz Rusya, Mısır ve İtalya takip etmektedir. 2022’ye kıyasla 2023 yılında en fazla ihracat artışı yaşanan ülkeler ise Rusya, İran ve Beyaz Rusya olmuştur.

Ev Tekstili Sektöründe Global Trendler

Sıklıkla mefruşat olarak anılan ev tekstili ürünleri çeşitlilikte oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Ev tekstili ürünlerin çoğu ev harici otel ve motellerde, ofislerde, show-roomlarda, perakende satış mağazalarında, restoranlarda, dinlenme tesislerinde ve diğer çeşitli ticari kuruluşlarda kullanılmaktadır. Ev tekstillerinin stili, rengi ve çeşitliliği herkesi büyüleyebilmektedir. Bugün, üstün özelliklere sahip, kullanımı kolay ve uygun fiyat aralığında kullanıcıya sunulan modern ev tekstili çözümleri piyasaya sürülmüştür.

Sürdürülebilir Tasarımlar

Son yıllarda her alanda kendini gösteren sürdürülebilirlik kavramı, iç tasarım dünyasında da aynı ilgiyi görmeye devam ediyor. Tasarım, gün geçtikçe yenilikçi, sürdürülebilir ve çok katmanlı ve fonksiyonel bir kimliğe doğru ilerlemektedir. Ev tekstil trendlerinde de ivme, doğal ve çevreci materyallerin hakim olduğu, teknolojinin daha aktif rol oynadığı, çok yönlü ve faydacı bir yapıya doğru evrilmektedir. Yoğun yaşam temposu içerisinde, bireylerin problemlerine çözüm üreten ve konforunu artıran tasarımlar çok daha fazla öne çıkacak ve alternatif materyaller ya da hibrit tekstil ürünleri çok daha fazla önem kazanacak. Dönüştürülebilir materyallerin kullanıldığı, çevre dostu moda anlayışının hakim olduğu tasarımlar, kullanıcıların uzun soluklu seçimler yapmasını amaçlamaktadır.

3D Kumaşlar Pazarda İlgi Görüyor

Ev tekstili pazarı, 3D pamuklu tekstillerdeki artan yenilikler nedeniyle tercihlerde büyük bir değişime tanık olmaktadır. Diğer yandan; pamuk üretiminde doğal kaynakların, özellikle tatlı su tüketiminin fazla olması üretim şirketlerini kenevir ve ısırgan otu gibi alternatif doğal elyaflara yönlendirmektedir.

Teknolojik Ev Tekstili

Teknolojideki gelişmeler, çeşitli işlevler ekleyerek ve ürünlerin dayanıklılığını artırarak geleneksel tekstilleri yüksek performanslı tekstillere dönüştürmüştür. Bu, üreticilerin nanoteknolojiyi tekstil ürünlerine entegre ederek ve sürdürülebilir malzemeleri birleştirerek akıllı ev tekstilleri trendine yönelmelerini sağlamıştır. Yalıtım özelliğine sahip içi boş elyaflar, uyku tulumlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kendi kendini temizleyen perdeler yine son yıllarda tercih edilmektedir. Teknolojik ev tekstili trendi de popülerliğini korumaya ve ilerlemeye devam edecektir.