BTSO Meclis Üyesi, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı ve Caddeüstü Restoran’ın sahibi Neslihan Binbaş, Bursalıların Bursa markalarını desteklemesi ile pandemi sürecinin zorlu şartlarının daha kolay atlatılabileceğini söyledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Üyesi, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı ve Caddeüstü Restoran’ın Sahibi Neslihan Binbaş, bir kadın girişimci olarak farklı sektörlerdeki iş tecrübelerini ve hizmet sektöründe pandemi dönemindeki ayakta kalma mücadelesini BTSO Ekonomi ile paylaştı.

‘KASİYERLİK YAPTIĞIM YERDE İŞLETMECİ OLDUM’

Çalışma hayatına üniversite öğrenimi sırasında başladığını söyleyen Neslihan Binbaş “Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde okuduğum dönemde ekonomik nedenlerden dolayı Çağdaş Gazeteciler Derneği Lokali’nde kasiyer olarak çalışma hayatına başladım. Mezun olduktan sonra özel sektörde bir ilaç firmasında 8 yıl gibi uzun bir sürede çalıştım ve işten ayrıldıktan sonra yüklü bir tazminat da aldım. Bu tazminat ile küçük bir kafe-restoran açabileceğimi düşündüm. Bu sayede de işimin başındayken anne olmaktan kaynaklı, tam mesaisi olmayan bir iş olduğu için ailemle rahat vakit geçirebileceğim bir düzenim olabileceğini düşündüm. Bu çerçevede ilk olarak 2001 yılında Anadolu Evi Restoranımızı açtık. İşletme içerisinde çalışmak ile işletmeci olmanın arasında büyük farklar olduğunu gördüğümüzde tecrübesiz olduğumuzu anladık. 2001 ve 2006 yılları arasında gerçekten çok yorulduk ancak bu yorgunluk, bize işimizi öğretti. Ardından lokal işletmelerine başladık ve tek başına 6 şubeyle çalışmak kolay olmadığı için ortaklı bir sistemde çalıştık. Tüm bunların sonrasında birden fazla Caddeüstü ve Çağdaş Hukukçular Lokali oldu ve bir dönem kasiyerlik yaptığım yerde işletmecilik yapmış oldum” dedi.

‘BU DÖNEMDE GÜÇLÜ SERMAYE, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SAĞLAR’

Hizmet sektöründe bir kadın girişimci olarak 20 yıldır çalışmalarını yoğun bir şekilde yürüttüğünü de dile getiren Binbaş “Bir dönem, 6 şube ve 100’den fazla personel ile hizmet verdik ve birçok ülke ile hikâyelerimiz oldu. Hizmet sektörü çok hızlı devinen, hareketli ve kendine özgü koşulları olan bir sektör. Pandemi nedeniyle ve bu değişikliklere bağlı olarak yorulduğumuzda 60 personele düştük ve küçülme kararı aldık. 7/24 esaslı çalışmak, her özel günde işletmede olmak ve 20 yıl boyunca bu tempoda farklı şubeler ile birlikte çalışmak yordu. 2019 yılında Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda Caddeüstü’nün ilk şubesini açarken; bize özel, kendi tasarımlarımızı ve mutfağımızı içeren bir yer olmasını istedik ve ciddi bir ön hazırlık sürecine girdik. İşletmelerde kadın elinin olması, orayı daha da ileriye götüren bir etken. Kadınların daha detaycı olduklarını ve dünyadaki trendleri yakından takip ettiklerini düşünüyorum. Merak etmek, öğrendiklerini uygulamaya çalışmak ve bu heyecanı taşıyor olmak Caddeüstü’nü diğerlerinden ayırıyor. Ancak arkanızda güçlü bir sermayeniz yoksa işiniz, bu koşullarda sürdürülebilir olmaktan çıkabilir. Caddeüstü, 20 yıllık sağlam ve köklü bir firma olması ve sermaye açısından sıkıntı yaşamaması nedeniyle avantajlı konumda. Karlılıklar bu kadar düşmüşken, enerji başta olmak üzere tüm maliyetler bu kadar artmışken işletmeler zorlanacaktır. Bursalı misafirlerimizin, Bursa markalarını desteklemelerini tüm işletmecilerimiz için istiyorum. Bursa’nın yatırımcısına, manavına, marketine, çay bahçesine ve restoranına sahip çıkarsak bu zor zamanları birlikte atlatabiliriz” diye konuştu.

‘BTSO, PANDEMİDE SEKTÖRÜMÜZÜN HER ZAMAN YANINDA OLDU'

BTSO’nun pandemi sürecinde sektör paydaşlarına yönelik çözümler geliştirdiğini de altını çizen Binbaş, “BTSO’da önceki dönem komite üyesiydim ve 2 senedir de Meclis üyesiyim. BTSO olarak pandemi sürecinde özellikle sektör paydaşlarımız ile birlikte ciddi bir dayanışma kurduk ve 45’inci, 46’ncı ve 47’nci komite üyelerimiz ile çözüm odaklı önemli toplantılar yaptık. 2019 yılında ortak komite kararlarıyla beraber sesimizi duyurabilmek adına sokağa çıkarak basın açıklamaları yaptık. BTSO, bu süreçte bizi sürekli olarak destekledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir toplantı yaptık ve toplantıya 500’den fazla sektör temsilcisi katılım sağladı. Pandeminin yaralarını sarmamız adına BTSO, diğer hiçbir şehirde olmadığı kadar sektör paydaşlarının yanında oldu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay'ın bizden yana net bir tavrı vardı. Bizim gibi meslek örgütlenmelerinin bir arada olması ve yan yana durabilmeleri, işletmelerin kendilerini güvende hissetmeleri ve yalnız olmadıklarını bilmeleri açısından çok önemli. Bu dönemde Ankara, İstanbul ve İzmir’deki sektör temsilcilerimiz ile de görüştük. Hizmet sektörünün iş kollarında ulusal çapta bir ağ oluşturduk ve çevrim içi toplantılar yaptık. Diğer şehirler ile yaptığımız toplantılarda bulunan derneklerin yanında BTSO gibi büyük bir çatısı olan bir kuruluş yoktu. Biz şanslıydık” değerlendirmesini yaptı.