İklim değişikliğinin etkilerinin ve verdiği ekonomik kayıpların her geçen gün arttığını bilimsel raporlar ortaya koymaya devam ediyor. Özellikle aşırı hava olaylarından kaynaklanan zararların maliyetleri, AB ülkelerinde tüm politika ve programlar için yapılan harcamalardan çok daha fazla.

CCPI 2022 raporuna göre en büyük kirletici ülkeler; Çin (%28), Amerika (%18), Hindistan (%7), Rusya (%5) olarak sıralanıyor. Bu raporda iklim performansları da puanlanıyor. Türkiye, performans raporlarında düşük sıralamalarda 41. sırada yer alıyor. İklim performansının düşük olmasının çeşitli nedenleri sayılabilir.

Türkiye, İklim Şurası’nda alınan kararlarını açıkladı. Alınan kararlar doğrultusunda iklim eylem planının güncellenmesi bekleniyor. Bu süreç devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İklim Değişikliği Uzmanlığı Yönetmeliği, 27 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan yönetmelik ile iklim değişikliği uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yeterlik sınavları, iklim değişikliği uzmanlığına atanmaları ile iklim değişikliği uzman ve uzman yardımcılarının görev, yetki, hak ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları belirlendi.

Yönetmelik, İklim Değişikliği Başkanlığında istihdam edilecek iklim değişikliği uzman ve uzman yardımcılarını kapsıyor. Mesleğe giriş, yarışma sınavı ile olacak.

İklim değişikliği uzmanlığı için aranan mesleki mezuniyet şartları aşağıdaki disiplinleri içerecek şekilde belirlenmiş:

-En az 4 yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadî ve idarî bilimler, iktisat, işletme fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içindeki veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının birinden mezun olmak,

-En az 4 yıllık lisans eğitimi veren mimarlık ve mühendislik fakültelerinden veya Başkanlıkça yürütülen hizmetlerin gerektirdiği ve ilanda belirtilen az 4 yıllık lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumları ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içindeki veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının birinden mezun olmak.

İklim hassasiyetinin ve kırılganlıkların analiz edilmesi, iklim değişikliğinin ekosistemler ve biyoçeşitlilik üzerindeki etkilerinin belirlenmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, kuraklık ve çölleşmenin doğal denge üzerindeki etkilerinin tespiti, ormancılık, tarım ve hayvancılık, sağlık, turizm, enerji, sanayi, altyapı ve inşaat, ulaştırma sektörlerinin günümüzdeki görünümü ve gelecekte iklim değişikliğine uyum politikaları ile entegre edilmesi aşamasında bu uzmanlık alanına yönelik istihdamların olması oldukça önem arz edecektir.