Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma tarafından 2023 yılı Sürdürülebilir Kalkınma Raporu Çözümleri Ağı (UN SDSN) yayımlandı. Raporda, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nda (SKA) küresel ilerlemede durgunluk dikkati çekiyor. Rapor; yüksek gelirli ülkeler ile düşük gelirli ülkeler arasındaki SKA farkının 2030 yılında, 2015'te hedeflenenden daha yüksek olabileceğini öngörüyor. SKA'lara 2030 yılı itibarıyla ulaşılması için ülkelerin küresel finansal mimarisinde köklü bir reformu desteklemeleri, gelişmekte olan ve yükselen ülkelerin karşı karşıya olduğu önemli finansman açığını kapatmak için SKA teşvikini uygulayarak bu alandaki ilerlemeyi ikiye katlamaları gerektiğine dikkati çekiliyor.

2015 yılından bugüne mevcut ilerleme hızının 2030'a kadar sürmesi halinde hiçbir SKA hedefine ulaşılamayacağını belirten rapor, elde edilen 10 yıllık ilerlemenin de kaybolma riskini vurguluyor. Rapor; ilerlemede en önemli geri kalan göstergelerden bazılarını öznel refah, aşıya erişim, yoksulluk ve işsizlik olduğunu ortaya koyuyor.

Açlık, sürdürülebilir beslenme ve sağlık sonuçları (SKA 2 ve SKA 3) ile ilgili SKA hedeflerinin yanı sıra karasal ve denizel biyoçeşitlilik (SKA 14 ve 15), hava ve plastik kirliliği (SKA 11 ve SKA 12) ve güçlü kurumlar ve barışçıl toplumlar (SKA 16) özellikle hedeften sapıldığını gösteren rapor, 2015 yılından bu yana özellikle SKA 6 (Temiz Su ve Sanitasyon), SKA 7 (Erişilebilir ve Temiz Enerji) ve SKA 9 (Sanayi, İnovasyon ve Altyapı) kapsamında yer alan temel altyapıya erişimin güçlendirilmesi konusunda bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtiyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2023; zengin ülkelerin olumsuz uluslararası yayılmalar yaratmaya devam ettiğini, tüketim kalıpları göz önünde bulundurulduğunda, sera gazı emisyonlarının olumsuz uluslararası yayılımları açısından en önemli sektörlerden birinin tekstil ve giyim olduğunu işaret ediyor. Raporda ayrıca SKA eylemlerine rehberlik etmek ve hesap verebilirliği güçlendirmek için her düzeyde bilime dayalı araçlara ihtiyaç güçlü bir biçimde vurgulanıyor.

 
Ülkemizin Performansı Nasıl?

Türkiye'nin insan odaklı kalkınma yaklaşımında sürdürülebilir kalkınma kavramı, makro düzeyde tüm ulusal politika ve öncelikleri belirleyen Kalkınma Planlarında ana hatlarıyla yer almakta olup çeşitli politika alanlarının ve sektörlerinin ilgili mevzuatına ve strateji dokümanlarına entegre edilmiştir.


 

Sıralamada 86,76 puanla Finlandiya 1. olurken, Türkiye 70,8 puanla 72. sırada yer aldı. Güney Sudan ise 38,68 puan alarak sıralamada sonuncu oldu. 17 adet sürdürülebilir kalkınma amaçlarını incelendiğinde;

  • 8'inde büyük zorluklar devam ediyor. (Cinsiyet eşitliği, ekonomik büyüme, sanayi, yenilikçilik ve altyapı, eşitsizliklerin azaltılması, İklim değişikliği, sudaki yaşam, karasal yaşam, barış ve adalet.)
  • 7'sinde önemli zorluklar devam ediyor.
  • 2'sinde ise zorluklar devam ediyor.

Amaçlar içerisinde sadece yoksulluğa son ve nitelikli eğitim amaçlarında gelişim gözlenmiş.

Özetle; karnemizin gelişmeye açık olduğunu ancak halen ülkemizin daha çok hedef odaklı çalışmaya ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Uzun lafı kısası, daha çok yolumuz var...