Reel Kesim Güven Endeksi, şubatta bir önceki aya göre 0,7 puan yükselerek 102,4'e çıktı. Kapasite Kullanım Oranı ise 0,1 puan azalarak yüzde 75,2 seviyesine geriledi.
Merkez Bankası tarafından şubat ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı. İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 678 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirildi. Anket yanıtları 1 Şubat’tan itibaren derlenirken, depremden etkilenen 11 ilde bulunan firmaların ağırlıklı yanıtlanma oranı bir önceki ay yüzde 87,0 iken şubatta yüzde 61,1’e geriledi. Buna göre Reel Kesim Güven Endeksi, şubatta bir önceki aya kıyasla 0,7 puan yükselerek 102,4 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi de 1,0 puan azalarak 102,4 oldu.
ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 74,8'E GERİLEDİ
Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ile son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir zayıfladı. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak yüzde 74,8 seviyesinde gerçekleşti. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 5,9’a gelirken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 75,5‘e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 18,6'ya yükseldi.
DEPREM BÖLGESİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPILDI
İmalat sanayisi genelinde Kapasite Kullanım Oranı, şubatta bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 75,2 seviyesine geriledi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı da bir önceki aya göre 0,1 puan azalışla yüzde 75,7 oldu. Merkez Bankası’nın konuyla ilgili açıklamasında, "Şubat ayı İktisadi Yönelim Anketi yanıtları 1 Şubat’tan itibaren derlenmiş olup depremden etkilenen 11 ilde bulunan firmaların ağırlıklı yanıtlanma oranı, bir önceki ay yüzde 87 iken şubatta yüzde 61,1’e gerilemiştir" ifadelerine yer verildi.