Bursa’da şehrin içerisinde sıkışan KOBİ’lerin üretim kapasitelerini artırmak için yeni alanlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Şener Gıda Genel Koordinatörü Mustafa Sayılgan, Bursa gıda sektörü olarak KOBİ OSB gibi projelerin bir an önce kente kazandırılmasını beklediklerini söyledi.

 Pandemi ve kısıtlama tedbirleri ile paralel olarak büyümesini hızlandıran gıda sektörü, yeni üretim alanlarının hayata geçmesini bekliyor. 1993 yılında üretime başlayan ve yaklaşık 120 çalışanıyla gıda sektöründe çok önemli bir noktaya gelen Şener Gıda’nın Genel Koordinatörü Mustafa Sayılgan, ihracat destekli büyümelerini sürdüren sektör için hayata geçirilmesi planlanan KOBİ OSB ile ‘yetersiz alan’ sorununun ortadan kalkacağını ifade etti.

 -Sektörün pandemi ile birlikte büyümesi; üretim, ihracat ve istihdamını artırmak isteyen KOBİ’ler için yeni ihtiyaçları da beraberinde getirdi. Süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) için ayrı bir organize sanayi bölgesi (OSB) kurulması artık gerçek anlamda bir ihtiyaca dönüşmüş durumda. İmalat sektöründe teknoloji sürekli değişiyor, sürekli yeni alan gerekiyor. Bugün sektörel anlamda en büyük problemlerden biri yetersiz alan. Depolama, üretim, ambalajlama, paketleme ve rezerv gibi birçok ek alana ihtiyacımız var. Dolayısıyla rahat hareket ediyor olmamız gerekiyor. İhracatımızın yüzde 2-3’lerden yüzde 25’lere gelmesi demek, fabrika kapısına yanaşan TIR sayısının 20 kat artması demekti. Hiçbir şey yapmayın, yeni bir makine koymayın, yeni alanları açmayın sadece 20 TIR için bile planlama yapmanız gerekir. Depolama alanında, sevkiyat alanında ve lojistik alanında çok daha fazla başlıkta ciddi ihtiyaç söz konusu. Gelişmek istiyorsak bu alanlara ihtiyacımız var. Sadece gıda için de söylemiyorum, birçok sektörü ilgilendiriyor bu. Sanayide “Cirom bana yeter. Teknolojim, ihracatım, üretimim belli bir yere geldi bana bu yeter” dediğiniz zaman gerilemeye başlarsınız. Sanayide kalıcılık bisiklet sürmek gibidir. Pedalı ya çevirir ilerlersiniz ya da durur olduğunuz yerde kalırsınız. Biz hep birlikte pedal çevirirsek Türkiye de pedal çevirmeye başlar. Bu nedenle kurulması planlanan KOBİ OSB’de güçlerimizi birleştirerek daha sürdürülebilir bir başarı yolculuğuna başlayabiliriz.

 

‘YÜKSEK MALİYET, YATIRIMA ENGEL’

- Bursa’daki KOBİ’lerin çok büyük bir kısmı şehrin içerisine sıkışmış sanayi alanlarında faaliyet gösteriyor. Sanayi alanlarının doluluğu, boş kalan alanların yüksek fiyatları yatırımını büyütmek veya yeni yatırım gerçekleştirmek isteyen girişimciler için de en önemli engeller arasında. Bu anlamda sizce yatırım yapmak isteyen işletmelerin önündeki en büyük sorunlar nelerdir?

-Üretim, imalat, depolama ve rezerv alanı olarak işletmelerimizin yerlerini büyütmek istiyoruz ama sanayi imarlı arsalarda ya da organize sanayilerde yatırım yapacak alanlar çok kısıtlı. Boş alanların fiyatları da çok yüksek seviyelerde. Bu, büyük yatırım maliyeti demek. Dolayısıyla geri adım atmak zorunda kalıyoruz. Bu, sadece Şener Gıda olarak değil, gıda sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalar için de geçerli bir sorun. OSB’lerde fiyatlar çok pahalı. Karar vericiler, yeni OSB açmak için mevcut OSB’lerin dolmadığından bahsediyor ama zaten bu fiyatlar ile OSB’lerin dolma şansı yok. OSB’lerdeki işyeri ve arsa sahipleri, başka bir OSB olmadığından dolayı fiyatları yukarıya çıkarıyor. Maliyet yükseldiği için yatırım yapmak isteyen de yatırım yapamıyor. Doğal olarak karar vericiler de mevcut OSB’lerimizin bir kısmı boşken yeni bir OSB’ye hacet olmadığını düşünüyor. Tüm bu sebeplerden dolayı imalat sanayinde metrekareler ve depolama alanı büyümüyor. Biz firma olarak depolama ve üretim alanlarımız için maliyeti düşük yerler bulabilmiş olsak belki de ihracat oranımız yüzde 40’ları bulacak. Ama işyerleri için bahsedilen bu yüksek tutarlardan dolayı gıda sektörü olarak sıkışıp kalmış durumdayız. Türkiye’de ihracatın ikinci büyük şehri olan Bursa’mız dinamik bir sanayi şehri. Girişimcilerimizin de bolca bulunduğu Bursa’da, sanayi bölgesi probleminin kesinlikle çözülmesi gerekiyor.

 ‘SAYIN BURKAY’IN ÇABALARINI BİLİYORUZ’

-Bursa’da KOBİ OSB’nin hayata geçirilmesi halinde sektörel anlamda ne gibi faydalar bekliyorsunuz?

-KOBİ OSB’nin, yeni yatırım alanı ihtiyacı doğrultusunda üretimimize, istihdamımıza ve ihracatımıza mutlaka çok olumlu etkileri olacaktır. Teknolojimizin gelişmesine, yenilenmesine, farklı bakış açılarına mutlaka bir şeyler katacaktır diye düşünüyoruz. Çözülemeyecek bir problemimiz olduğu kanaatinde değilim. KOBİ OSB’nin kurulması için bir takım noktaların daha iyi istişare edilmesi, daha iyi anlaşılması ve bakış açısının değiştirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Herkes aslında aynı paydada ama biraz daha iyi istişare etmek gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın İbrahim Burkay’ın yoğun çabalarını biliyoruz. Şirketimizin Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Sayılgan da BTSO’da Konsey Başkanlığı görevinde, o da bire bir işin içinde. Güzel gelişmelerin yakında bizi beklediğini düşünüyorum