Türkiye İhracatçılar Meclisi 29. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Her ay rekorlarla büyüttüğümüz ihracatımız geçtiğimiz yıl 22milyar dolar üzerine çıkarmıştık. Şimdi de Mayıs 2022 itibariyle 12 aylık ihracatımızı 243 milyar dolara yükseltmeyi başardık. Ülkemizin dünya ihracatından aldığı payı da yüzde 1.05 seviyesine ulaştırdık. İnşallah her ay bu oranı daha yukarı taşıyacağız. Bugün Türkiye 217 ayrı ülkeye yaptığı ihracatla bayrağını dünyanın her yerinde dalgalandıran bir ülke haline gelmiştir. Türkiye’nin 2022 ilk çeyrek büyümesinin yaklaşık yarısını ihracatımız sırtlamış vaziyette. Bu tablo ülkemizi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla ile büyütme hedefimiz doğrultusunda emin adımlarla yürüdüğümüzün ispatıdır. Sağlık krizi ile başlayıp, Karadeniz’in kuzeyindeki savaşla güvenlik krizine evrilen, beraberinde siyasi krizi ve küresel ekonomik krizi etkileyen süreçte bu başarıların elde edilmesi hepimiz için kıvanç vericidir. Bu başarıdan dolayı her birinizi tebrik ediyorum  diye konuştu.

 

250 MİLYAR DOLAR HEDEFİ GEÇİLECEK

İhracat yapan firmalara çağrıda bulunan Erdoğan, “İhracat şampiyonları ödülü verdiğimiz otomotiv firmalarımızdan yapımını burada başladıkları modeller üretimini yeni modelleri devreye aldıktan sonra da sürdürmelerini bekliyoruz. Bunun için kendilerine her türlü desteği vereceğimizden şüpheleri olmasın. Yerli otomobilimiz TOGG’un hikayesi bunun en somut örnektir. Aynı şekilde kapasite artırımı, yeni yatırım gibi yöntemlerle üretimlerini yükseltmek isteyen herkesin yanında olacağız. Dünyada yaşanan küresel krizlerin doğurduğu fırsatların değerlendirilmesinde en büyük görevin ihracatçılara düştüğüne de dikkat, çeken Erdoğan, “Sizlerin vizyonu, casareti, azmi sayesinde küresel meydan okumalar karşısında daha güçlü bir duruş sergileyebiliyoruz. Gençlerimizin dünyayı okumadaki kabiliyetlerini ve hayallerini gerçeğe dönüştürme hususundaki özgüvenlerini geliştirmelerinde ihracatçılarımız büyük paya sahip. Karşılaştığımız engeller sebebiyle programımızın biraz gerisinde kalmış da olsak ihracatımızı yeniden iki kat arttırmamamızın önünde hiçbir engel göremiyorum. Tam tersine dünyadaki gelişmeler bu konuda işimizi kolaylaştırıyor. Bu yıl sonu için belirlediğimiz 250 milyar dolar ihracat rakamını fazlasıyla geçeceğimiz anlaşılıyor. Bir başka ifadeyle 2023 hedefimize doğru giderek artan hızla yaklaşıyoruz. Rabbim bu süreçte ülkemizin önüne bir kaza, bela musibet çıkarmadığı, milletimizi siyasi, sosyal, ekonomi istikrarsızlıklarla imtihan etmediği sürece hedeflerimize ulaşmamızın önünde bir mani görmüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

MUŞ: BÜYÜME RAKAMLARINA DA YANSIDI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş da "Net ihracatımızın ilk çeyrek büyümemize 3,5 yüzde puan katkı sağladığı görülmektedir. Benzer şekilde, ihracatımız 2021 yılı performansının ardından 2022 yılının ilk 5 ayında da güçlü seyrini sürdürmektedir. Türkiye, 2022 yılının ilk 5 ayının tamamında aylık olarak en yüksek ihracat değerlerine ulaşmıştır. İhracattaki başarılı performansımızın esas nedeni, Türkiye'deki güçlü üretim kapasitesi ile ihracatçı firmalarımızın dinamik ve esnek bir yapıya sahip olmasıdır. Bu güç ve dinamizmin de katkısıyla son 12 aylık ihracatımız 243 milyar dolar düzeyini yakalamış durumdadır. Bu doğrultuda, Sayın Cumhurbaşkanımızın 2022 yılı için işaret ettiği 250 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağımızdan eminiz" ifadelerini kullandı.

 

KARADENİZ DOĞALGAZI İÇİN TARİH VERDİ

Erdoğan, Filyos'ta da "Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni"ne katıldı. Burada yaptığı konuşmada, bugün Türkiye'nin şu ana kadar en büyük doğal gaz keşfi olan Karadeniz gazında kritik bir safhaya daha ulaşmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Erdoğan, 2 yıl önce müjdeyi açıkladıklarında bir hedef belirlediklerini ve yerli gazın 2023'te milletin hizmetine sunulacağını ifade ettiklerini anımsattı. Aradan geçen zaman zarfında yoğun bir mesai yürüttüklerine dikkati çeken Erdoğan, Fatih'in keşfinin ardından Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerinin de Karadeniz'e intikal ettiğini, bu gemilerin Fatih'in açtığı sondaj kuyularının alt ve üst tamamlama operasyonlarını gerçekleştirdiklerini bildirdi. Deniz tabanı etüt çalışmalarını bitirirken teslimatı uzun sürecek ekipmanların siparişlerini de verdiklerini ve teslimatları almaya başladıklarını dile getiren Erdoğan, geçen yıl temelini attıkları doğal gaz işleme tesisinin inşasının süratle devam ettiğini söyledi. Yavuz sondaj gemisinin, açılan kuyulardaki gaz akışını ölçecek kuyu başı vanalarını ve kuyu içi akıllı vana sistemlerini yerleştirdiğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçtiğimiz hafta sığ deniz kısmına boru serimi ve montajını yapacak gemi Türkiye'ye ulaştı. Bugün 'Bismillah' diyerek ilk boruları denize indiriyor, ardından da ilk kaynağımızı yapıyoruz. Derin deniz tarafında da inşallah ilk kaynağı önümüzdeki ay vuracağız. Sadece deniz tarafında bu çalışmaları yapmakla iş bitmiyor, derin denizde inşa edeceğimiz boru hattıyla eş zamanlı olarak doğal gazı milli iletim şebekemize taşıyacak karadaki 211 kilometrelik boru hattının yapımına da başlıyoruz. Gaz karaya gelince işlenecek, ayrıştırma işlemleri yapıldıktan sonra belirli bir basınçla milli doğal gaz iletim sistemimize aktarılacak. Bu projenin ilk etabında doğal gaz işleme tesisine gelen gazın ölçümlenmesi için Batı Karadeniz Gaz Ölçüm İstasyonu'nu ve 36 kilometrelik Batı Karadeniz Doğalgaz Boru Hattı Faz-1'i inşa ediyoruz. İnşallah buradaki çalışmalarımızı kasım ayının ilk haftalarında tamamlıyoruz. Böylece 2023'ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğal gazı milli iletim sistemimize aktarmış olacağız. Sakarya Gaz Sahası pik üretime inşallah 2026'da ulaşacaktır. Sahada açılacak 40 kuyuyla birlikte günlük gaz üretim kapasitemizi 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.