Bursa ekonomisi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın çalışmalarının katkısıyla 2021 yılının ilk yarısında pandemi kaynaklı hasarları önemli ölçüde telafi etmeyi başardı. Sanayi üretimi, ihracat, yatırım ve istihdam gibi ekonomik göstergelerde pandemi öncesi döneme yaklaşan bir performans sergileyen Bursa’da firmalar salgın sonrası döneme hazırlanıyor.

Geçen yıl küresel ekonomide yüzde 3.3’lük tarihsel bir daralma yaşanırken, dünya mal ticaretinde ise yüzde 5.3’lük bir küçülme görüldü. Aşılama programları sayesinde Kovid-19 önlemlerinin gevşetilmesi ve ekonomik aktivitenin normalleşmesiyle birlikte küresel ekonomi belirgin bir toparlanma göstermeye başladı. Dünya genelinde özellikle yılın ikinci yarısı için iyimser beklentiler güçlenirken, Bursa ekonomisinde de gerek sanayi üretimi gerekse ihracat ve iç talep tarafında gözle görülür bir toparlanma yaşanıyor.

İHRACATTA YÜZDE 26,1 ARTIŞ

Türkiye’nin üretim ve ihracat üssü Bursa, ocak-temmuz dönemindeki 8,4 milyar dolarlık ihracatıyla ülkemizin toplam dış satımından yüzde 6,92 pay aldı. Yılın ilk 7 ayında yaklaşık 200 ülke ve serbest bölgeye ürün gönderen Bursa'nın ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,1 artış kaydetti.

EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA

Bursa'dan en fazla ihracat Almanya'ya yapıldı. Bu ülkeye yapılan ihracat, yılın 7 ayında 2020'nin ocak-temmuz dönemine kıyasla yüzde 37,5'lik artışla 915 milyon dolardan 1 milyar 258 milyon dolara yükseldi. İkinci sıradaki Fransa'ya gerçekleştirilen ihracat ise yüzde 17,5 artarak 750 milyon dolardan 881 milyon dolara çıktı. Geçen yılın aynı döneminde 494 milyon dolarlık ürün satılan listenin üçüncü sırasındaki İtalya'ya dış satım ise yüzde 38,5 artarak 684 milyon 934 bin dolar oldu.

İHRACATTA ASLAN PAYI OTOMOTİVİN

Ocak-temmuz döneminde Bursa ihracatının yaklaşık yarısını otomotiv sektörü sırtladı. Yılın ilk 7 ayında sektörün ihracatı 3 milyar 889 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Otomotivin ardından Bursa’nın ihracatına en fazla katkıyı hazır giyim ve konfeksiyon sektörü sağladı. Sektör temsilcileri 7 aylık süreçte 955 milyon 309 bin dolarlık dış satıma imza attı. Üçüncü sırada yer alan tekstil ve ham maddeleri sektöründe ise 660 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Kentin ocak-temmuz ihracatına makine ve aksamları sektörü 519 milyon, çelik 489 milyon, mobilya, kağıt ve orman ürünleri 429 milyon, kimyevi maddeler ve mamulleri 379 milyon, demir ve demir dışı metaller ise 340 milyon dolar katkı sağladı.

KURULAN FİRMA SAYISINDA REKOR

Bursa’da şirket kuruluşları da ekonomide çarkların daha hızlı dönmeye başladığına işaret ediyor. Bu yılın ilk 7 ayında kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 artarak 2 bin 651 oldu. BTSO’nun kayıtlarına göre bu rakam tarihin en yüksek ilk 7 aylık şirket açılış performansı olarak kayıtlara geçti.

Temmuz ayında ise Bursa’da 491 yeni şirket kuruldu. Bu şirketlerin 165’i anonim şirketi, 221 limited şirket, 28’i şahıs şirketi, 5’i ise kooperatif oldu. Temmuz ayında en fazla sayıda firma kuruluşunun yapıldığı ilk 5 sektör perakende, hizmet, inşaat, otomotiv ve tekstil oldu.

YATIRIM TEŞVİKLERİ İLK 6 AYDA 2019’UN TOPLAMINI GERİDE BIRAKTI

Bursa’da firmalar yeni yatırımlarla salgın sonrası döneme en iyi şekilde hazırlanıyor. Bu yılın ilk yarısında pandemiye rağmen Bursa’daki yatırım teşvik belgesi adedi ve yatırım miktarı 2019 yılı toplamını geride bıraktı.

2021 yılının ilk yarısında Bursalı firmalara sabit yatırım tutarı toplam 6 milyar 359 milyon TL olan 404 yatırım teşvik belgesi verildi. Bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 6 bin 934 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Bu dönemde yatırımların yoğunlaştığı ilk 3 sektör ise tekstil, makine ve otomotiv oldu.

Bursa’da Haziran ayında ise 62 yatırım teşvik belgesi verildi. Belge verilen projelerin sabit yatırım tutarı 721 milyon TL olurken, yatırımların devreye alınması ile 853 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.  

PATENT VE MARKA BAŞVURULARI

Geçen yıl 496 patent başvurusu ile İstanbul ve Ankara’nın ardından üçüncü sırada yer alan Bursa’da bu yılın ilk yarısında 192 patent başvurusu gerçekleştirildi. Ocak-haziran döneminde ayrıca 3.800 marka, 510 tasarım ve 129 faydalı model başvurusu yapıldı.

EKONOMİDEKİ TOPARLANMA HIZLANIYOR

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, dünyayı köklü bir biçimde değiştiren pandemi sürecinde yaklaşık 1,5 yıllık bir dönemi geride bıraktıklarını söyledi. Kovid-19 salgınında Bursa’nın üretimini ara vermeden sürdürdüğünü belirten Başkan Burkay, "Üyelerimiz tüm zorlu koşullara rağmen üretmeye devam etti. Kapasiteler azalsa da bu süreçte üretime hiç ara vermedik. Pandemi sonrası ise ekonomide artık yeni bir dönem başlayacak. Bu sürece en iyi şekilde hazırlanmamız gerekiyor. Şu anda bir geçiş dönemindeyiz. Yeni ekonominin koşullarına uygun yeni stratejiler ortaya koyarak bu süreci ekonomide yeni bir atılım dönemine çevirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Bursa’da yılın ilk yarısında yaşanan ekonomik hareketliliğin gelecek için umut verdiğini söyleyen Başkan Burkay, “Üretim, istihdam, yatırım ve ihracatta gözle görülür bir toparlanma yaşanıyor. Ekonomik göstergelerdeki pozitif ivmenin sürmesi adına BTSO olarak önemli çalışmalar yürütüyoruz.  Türkiye ihracatı son 12 aylık dönemde 200 milyar doları aşan ihracatıyla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşırken, Bursa’mız da ihracatta pandemi öncesi döneme yaklaşan bir performans gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

İLK 6 AYLIK VERİLER SEVİNDİRİCİ

Başkan Burkay, yılın ilk yarısında Bursa ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,1 artış kaydederek 8,4 milyar dolara ulaştığının altını çizerek, “Bu dönemde Bursa’da açılan şirket sayısındaki artışlar da ekonomide çarkların daha hızlı dönmeye başladığına işaret ediyor. 2021’nin ilk 7 ayında Bursa’da 2.651 yeni şirket açılışı gerçekleşirken, bu rakam tarihimizin en yüksek ilk 7 aylık performansı olarak kayıtlara geçti. Ülkemizin geleceği ve milletimizin refahı için yeni istihdam alanları oluşturma gayreti gösteren girişimcilerimizle Bursa’mız ekonomide yeni başarılara imza atacaktır. Zorlu pandemi sürecine rağmen ekonomik göstergelerde Türkiye’nin moral kaynağı olan, hiçbir şekilde karamsarlığa kapılmadan ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ inancıyla çalışan tüm girişimcilerimizi tebrik ediyorum.” dedi.

BTSO PANDEMİDE ÜYELERİNİN YANINDA OLDU

KOBİ’lere Hibe Desteği Talep Eden İlk Kurum

BTSO, pandemi sürecinde gelir kaybı yaşayan işletmeler için hibe desteği çağrısında bulunan ilk kurum oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gelir kaybı ve kira desteği ile yiyecek içecek işletmelerine yönelik ciro kaybı destekleri hayata geçti.

Nefes Kredisi’ne Büyük Katkı

BTSO, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde başlatılan Nefes Kredilerine en büyük katkıyı sağlayan kurumlardan biri oldu. Nefes Kredisi başvurularında yüzde 25 ciro kaybı şartının kaldırılması için de girişimlerde bulunan Oda, daha çok üyesinin krediden faydalanmasının önünü açtı.

E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği

Üyelerin yeni dönemde e-ticaret ve e-ihracat potansiyelinden faydalanabilmesi adına sanal ticaret platformu SmartExpo hayata geçirildi. BTSO Akademi kapsamında düzenlenen ücretsiz eğitimlerle ayrıca elektronik ticaret ve ihracat için ihtiyaç duyulan konularda eğitimler düzenlendi.

Yıllık ve Munzam Aidatlar Ertelendi

TOBB’a yapılan başvuru sonucu Ticaret Bakanlığı’nın onayı doğrultusunda, BTSO üyelerinin 2020 yılı Haziran ayında ödemesi gereken yıllık üyelik aidatı ve munzam aidatı Ekim ayına ertelendi.

Ücretsiz E-Belge Uygulaması

BTSO iş dünyasında ihtiyaç duyulan belgeleri ücretsiz hale getirerek, üyelerinin belge almak için hizmet binasına gelmeden işlemlerini yapmalarını sağladı.

             Faaliyet belgesi, İngilizce faaliyet belgesi, ihale durum belgesi ücretsiz ve online olarak verilmeye başlandı.

             Ticaret Sicili Müdürlüğü’nden temin edilen Ticaret Sicili Tasdiknamesi, İflas ve Konkordato Belgesi ve Merkez Nakli Belgesi (TSY. 111. Madde) başvuruları da https://mersis.gtb.gov.tr adresinden online olarak gerçekleştiriliyor.

           Ayrıca talep eden üyelere belgeler ve kapasite raporu tasdikli suretleri kargo ile ulaştırılıyor.

Tescil İşlemleri Kolaylaştı

Ticaret Sicili Müdürlüğü’ndeki yoğunluğu azaltmak amacıyla randevu sayıları azaltılırken, başvurular kolaylaştı. Sosyal mesafeyi korumaya yönelik Oda’nın bekleme alanlarında gerekli tedbirler alındı.

Üyelere Maske Dağıtımı

Bursa Valiliği tarafından ulaştırılan ve ayrıca BUTGEM’de üretilen maskeler BTSO üyesi işyerlerine dağıtıldı.

Çalışma İzin Belgesi Konusunda Üyelere Kolaylık

Bursa Valiliği işbirliğinde sokağa çıkma yasağı süresince faaliyetlerine devam edecek üyelerin resmi izin işlemleri gerçekleştirildi.

Kira Konusunda İhtilafların Önüne Geçmek İçin Yasa Taslağı Hazırlandı

Kira hususunda işletmeler ile mülk sahipleri arasında yaşanması muhtemel ihtilafların davaya dönüşmeden çözüme kavuşturulması için BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi aracılığıyla yasa taslağı hazırlanarak Adalet Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sunuldu. Düzenleme ile özellikle Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde yoğun olarak bulunan vakıf mülklerindeki ihtilafların ortadan kalkması hedefleniyor

Üye Kriz Masası Oluşturuldu

BTSO Meslek Komiteleri, Sektör Konseyleri ve meclis üyeleri ile oluşturulan ‘Kriz Masası’ ile üyelerin pandemi süreci ile ilgili öneri ve görüşleri derlenerek rapor haline getirildi.

Yeni İletişim Platformları Oluşturuldu

Üyelerden gelen öneri ve talepleri toplamak amacıyla WhatsApp İletişim Hattı, btsoyaninizda@btso.org.tr mail adresi ve BTSO Yanınızda Paneli oluşturuldu. Üyelerden gelen görüşler ilgili kurum-kuruluşlara iletildi ve takibi yapıldı.

İl Pandemi Kurulu’nda Üyelerin Sesi Oldu

BTSO, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın başkanlığında oluşturulan İl Pandemi Kurulu’nun toplantılarına düzenli şekilde katılarak Bursa için alınan kararlarda üyelerinin sesi oldu.

Binlerce Yardım Kolisi Dağıtıldı

Hazırlanan binlerce yardım kolisi sokağa çıkma yasağı bulunan 65 yaş üzeri vatandaşlar başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Btso Akademi Eğitimleri Sanal Ortama Taşındı

BTSO Akademi projesi kapsamında gerçekleştirilen ücretsiz eğitimler dijital ortama taşındı. Pandemi sürecinde öncelikle devlet tarafından iş dünyasına sunulan destek ve teşvikler hakkında iş dünyasını bilgilendirmek amacıyla onlarca eğitim programı düzenlendi. Söz konusu eğitimleri 40 binden fazla kişi takip etti

Meslek Komiteleri ve Konseyler Çalışmaya Ara Vermedi

Meslek komitesi ve sektörel konsey toplantıları dijital ortamda gerçekleştirildi. BTSO yönetim kurulu üyeleri de toplantılara katılarak sektörlerin nabzını tuttu ve alınması gereken kararları birlikte istişare etti.

İstihdamı Koruyalım Çağrısı

BTSO ve Uludağ İhracatçılar Birliği öncülüğünde, Bursa’da faaliyet gösteren 80’den fazla iş dünyası ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi koronavirüs sürecinde ‘istihdamı koruyalım’ çağrısında bulundu.

Ödeme Kolaylığı Talep Edildi

Vergi, SGK primi gibi tüm ödemelere kolaylık getirilmesi talep edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Katma Değer Vergisi beyanname verme ve ödeme süreleri sürelerini uzattı. Kamu bankaları kredi ödemelerini; belediyeler ve AVM yönetimleri de kira ödemelerini öteledi.

Özel Bankalara Destek Çağrısı

Koronavirüsle mücadele sürecinde BTSO’nun sosyal medya hesapları aracılığıyla özel bankalara da destek çağrısında bulunuldu.

BTSO, Düğün Salonu İşletmecilerinin Sesi Oldu

Pandemi nedeniyle kapanan ve zor günler geçiren düğün salonu işletmecilerinin sorunları İçişleri Bakanlığı’na aktarıldı. Düğün ve organizasyonların, kısıtlama olmadan yeniden düzenlenebilmesi konusunda girişimde bulunuldu.

İşe Devam Desteği- Küçük İşletme Can Suyu Kredisi

Yıllık cirosu 25 milyon TL’nin altında olan BTSO üyesi “şahıs işletmeleri” için Halkbank işbirliğinde Can Suyu Kredisi’ hayata geçirildi. İşe Devam Desteği’nin detayları iletişim kanalları üzerinden üyelerle paylaşıldı.

Üyelere Güvenli Ticaret İmkanı

BTSO üyelerinin ticarette tedarik finansmanını güvence altına almak ve nakit akışını kolaylaştırmak amacıyla Ziraat Bankası ile 'Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı', Halkbank ile "Paraf Ticari Kredi Kartı ile Güvenceli Tedarik Zinciri Finansmanı" protokolü imzalandı.

Medikal Sektörünün Sorunlarına Çözüm Arandı

Medikal sektörünün kamu ve üniversite hastanelerinden alacaklarına ilişkin yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması adına milletvekillerinin katılımıyla çok sayıda toplantı düzenlendi.

‘Kısa Çalışma Ödeneği’ Uzatılsın Çağrısı

Kısa çalışma ödeneğinin yeniden uzatılması için basın açıklaması yaparak çağrıda bulunuldu. Ayrıca BTSO üyelerine çalışanlarını ücretsiz izne göndermek yerine kısa çalışma ödeneği imkanından yararlanmaları önerildi. Hazırlanan video, mail ve mesajlarla izlenmesi gereken adımlar iş dünyası ile paylaşıldı.

Valilik Tarafından Yapılan Duyurular Üyelere İletildi

Bursa Valiliği tarafından iş dünyasına duyurulması istenen çalışma esasları, bütün üyelere SMS yolu ile duyuruldu.

Koronavirüs Destek ve Tedbirleri Paylaşıldı

BTSO sosyal medya hesapları ve internet sitesinden üyelerin alması gereken tedbirler ve faydalanabilecekleri destek ve teşviklerle ilgili görsel ve videolar hazırlandı.

Bakan ve Bakan Yardımcılarının Katılımıyla Üst Düzey İstişare Toplantıları Düzenlendi

Salgın sürecinde reel sektör ile hükümet arasında köprü görevi üstlenen BTSO pandeminin başladığı günden bugüne yüzlerce online ve fiziksel toplantı düzenledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere çok sayıda Bakan ve Bakan Yardımcısını üyeleri ile buluşturan BTSO Haziran ayında ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ı Oda Hizmet Binası’nda Bursa iş dünyası temsilcileriyle bir araya getirdi.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Sektörüne Destek

BTSO, restoran, lokanta, kafe işletmelerine pandemi sona erene kadar işletme ve istihdam sürdürülebilirliklerini sağlamak adına destek olunması çağrısında bulundu. Bursa'da sektör temsilcilerinin her hafta pazartesi günü bir araya gelerek yaptığı basın açıklamalarında firmaların yanında olan Oda sektör temsilcilerini Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala başta olmak üzere üst düzey isimler ile bir araya getirdi.

BUTEKOM’dan Firmalara Ar-Ge Desteği

BTSO, maske, koruyucu kıyafetler, ateş ölçer ve dezenfektan ile solunum cihazı gibi medikal ürünlerin yerli imkanlarla üretimi için çalışma başlatan Bursalı firmalara BUTEKOM ile Ar-Ge ve danışmanlık desteği sağladı.

Küresel Fuar Acentesi 55 Webinar Düzenledi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, hedef ülkelerdeki yatırım ve ticaret fırsatlarını Bursalı firmalara tanıtmak hedefiyle webinar programlarına başladı. Hedef ülkelerdeki büyükelçi, ticaret müşavirleri ve ataşeleri Bursa iş dünyası ile buluşturan etkinlikler kapsamında bugüne kadar düzenlenen 55 webinara 10 binden fazla iş insanı katıldı.

Projeler Pandemide Hız Kesmedi

BTSO, salgın sürecinde kente değer katan projelerine hız kesmeden devam etti. Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğinde hayata geçen Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi Haziran ayında kapılarını ziyaretçilerine açtı. İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi İKMAMM’ın açılışı da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile düzenlendi. Küresel Fuar Acentesi de Ticaret Bakanlığı'ndan “Yurt Dışı Fuar Düzenleme Yetki Belgesi” alarak Türkiye adına dünyanın farklı ülkelerindeki fuarlara ‘milli katılım organizasyonu’ düzenlemeye başladı. KOBİ düzeyindeki firmaları ihracata teşvik etmek amacıyla kurgulanan ‘Bursa Dış Ticaret Merkezi’ Projesi de BEBKA’nın 2020 Yılı Mali Destek Programı’ndan destek almaya hak kazandı.