İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından düzenlenen Sanayi ve Teknoloji Söyleşileri’ne konuk olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Üyesi Ali Güzeldağ, BTSO öncülüğünde yürütülen UR-GE ve kümelenme projelerinin katkılarıyla Bursalı firmaların uluslararası alanda çok daha rekabetçi bir konuma ulaştığını söyledi.

BTSO Meclis Üyesi Ali Güzeldağ, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sanayide Yerli ve Milli Kümelenme Politikaları (SAPTEY) tarafından birincisi düzenlenen Sanayi ve Teknoloji Söyleşileri’ne konuk oldu. ‘Sanayide Yerli ve Milli Kümelenme Politikaları’ konusuyla gerçekleştirilen programda Ali Güzeldağ, kümelenme kavramı ve BTSO tarafından yürütülen kümelenme projelerine ilişkin bilgiler verdi.

“KÜMELENME, FİRMALARI YENİLİKÇİ VE REKABETÇİ OLMALARINI SAĞLIYOR”

BTSO Meclis Üyesi Ali Güzeldağ, gelişmiş ülkelerin ekonomik kalkınma hedefiyle kullandıkları çalışma modellerinin başında kümelenmenin geldiğini belirterek, kümelenme sayesinde firmaların hem daha yenilikçi hem de daha rekabetçi hale geldiklerini vurguladı. İtalya’daki moda kümelenmeleri ve ABD Kuzey Karolina’da yer alan mobilya kümelenmesini başarılı küme örnekleri arasında gösteren Güzeldağ, “Kuzey Karolina, 12 milyon metrekare alanı ile dünyadaki en geniş mobilya kümesini oluşturmaktadır. Mobilyanın merkezi olarak anılan High Point, uluslararası mobilya pazarına yön vermektedir.” dedi.

“EN ÖNEMLİ UNSUR GÜVEN VE İŞBİRLİĞİ”

Kümelenmede en önemli noktanın güven ve işbirliği olduğuna dikkati çeken Güzeldağ, “Kümelenme, firmaların kendi kazançlarının ve karlılıklarının önüne geçmez. Küme içinde rekabet sürüyor olsa da küresel pazarda firmalar kolektif bir çalışma sergilemektedir. Bu durum firmalarda hem rekabetin hem de verimliliğin artmasını sağlamaktadır. Firmaların küme olgusuna uyum sağlamaları için öncelikle iyi bir eğitim sürecinden geçmeleri gerekiyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda oluşturduğumuz kümelerde eğitim çalışmalarını çok önemsiyoruz.” diye konuştu.

“BTSO, TÜRKİYE’NİN EN FAZLA UR-GE PROJESİ YÜRÜTEN KURUMU”

BTSO bünyesindeki kümelenme çalışmalarının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kümelenme Destekleme ve Ticaret Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) projeleri kapsamında yürütüldüğünü söyleyen Ali Güzeldağ, “BTSO, Türkiye’nin en fazla UR-GE projesi yürüten kurumu konumunda. Yaklaşık 30 UR-GE projemiz var. Bu projelerimizden ikisi, Ticaret Bakanlığı tarafından ödüllü projeler. Projelerimizde elde ettiğimiz başarılar neticesinde Bakanlığımız UR-GE projeleri için her bir kuruma tanıdığı en fazla 10 proje yürütücüsü olma hakkı sınırlamasını da kaldırdı. Tüm UR-GE projeleri için belirlediğimiz bir yol haritamız var. Öncelikle firmalarımız ile istişare toplantıları yapıyoruz. Ardından ihtiyaç analizlerini oluşturuyor ve firmalarımızın yetenek matrislerini hazırlıyoruz. Ortak kurumsal kimlik çalışmalarının ardından eğitim ve çalıştaylar gerçekleştirip yurt dışı pazarlama çalışmalarına start veriyoruz. Fuarlar, ikili iş görüşmeleri ve teknik inceleme gezileri yapıyoruz.” dedi.

BURSA TEXTİLE SHOW’A FRANSIZLAR TALİP OLDU

Bursa’daki kümelenme çalışmalarının tüm Türkiye’ye örnek olduğunu belirten Ali Güzeldağ, “BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın vizyonu sayesinde uzay havacılık savunmadan raylı sistemlere, tekstilden makine sektörüne kadar birçok alanda başarılı çalışmalar gerçekleştirdik. Uzay havacılık savunma kümelenmemiz BASDEC bünyesinde yer alan 122 firmamız milli savunma sanayimizin en önemli tedarikçileri haline geldi. Raylı sistemler kümelenmemiz BURAY’ın destekleriyle Türkiye’nin ilk yerli tramvay üretimi ve ihracatı Bursa’da gerçekleşti. Bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü kümelenmesi Juniokids sayesinde onlarca firmamız ihracatla tanıştı. Tekstil kümelenmemiz BURTEX’in düzenlediği Bursa Textile Show Fuarı’na dünyanın en büyük fuar şirketlerinden Fransız Premiere Vision talip oldu.” dedi.

REKOR İHRACAT ARTIŞLARI YAŞANDI

UR-GE ve kümelenme projelerinin katkılarıyla Bursalı firmaların uluslararası alanda çok daha rekabetçi bir konuma ulaştığını kaydeden Ali Güzeldağ, proje çalışmaları süresince bebe ve çocuk konfeksiyonu sektöründe yüzde 147, uzay havacılık savunmada yüzde 456, raylı sistemlerde yüzde 100, kimyada yüzde 30, makinede yüzde 35, gıdada yüzde 82, tekstilde ise yüzde 10 ihracat artışı yaşandığını sözlerine ekledi.

Çevrimiçi olarak düzenlenen programa İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İsmail Ekmekçi ve Dr. Sabri Öz ile Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu da katıldı.