E-ticaret rakamları, Ticaret Bakanlığımız tarafından açıklandı. Haberler güzel… 2023 yılının ilk 6 ayında ülkemizde e-ticaret hacmi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 109,7’lik artışla 652,7 milyar TL olarak gerçekleşti. 2022 yılının aynı dönemine göre yaklaşık 320 milyar TL, 2021 yılına göre ise yüzde 116’lık artış göstermiş olan E-ticaret hacmimiz, Cumhuriyetin 100. yılında da Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusu ile e-ticaret alanında büyümenin ve gelişmenin kesintisiz bir şekilde devam ettiği bir senaryo sunmakta. Sipariş adetlerine baktığımızda… Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış ile 2 milyar 131 milyon adetten 2 milyar 556 milyon adede yükselme görüyoruz. 2021 yılı (1 milyar 654 milyon adet) aynı dönemiyle karşılaştıracak olursak neredeyse yüzde 60’lık bir artış olduğunu söylemek mümkün. Perakende e-ticaret hacmi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yine artış göstererek 233 milyar TL’den 390 milyar TL’ye yükselmiştir. E-ticaretin genel ticarete oranı 2021 yılı ilk 6 ayında yüzde 17,6 iken bu oran 2023 yılında yüzde 19,1 olarak gerçekleşmiştir.

2023 yılının ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine E-ticaret hacmi; giyim, ayakkabı ve aksesuarda yüzde 145,1, elektronikte yüzde 136, beyaz eşya ve küçük ev aletlerinde yüzde 129,6, konaklamada yüzde 100,9, gıdada yüzde 69,4, yemekte yüzde 82,1 ve seyahat, taşımacılık ve depolamada yüzde 66,4 oranında artış göstermiştir. Bursa, E-ticaret faaliyeti yürüten işletmeler sıralamasında yüzde 4,6’lık oranıyla Türkiye sıralamasında istikrarlı bir şekilde yerini korurken bu rakamların artarak devam edeceğine ve tüm ekonomik zorluklara rağmen 2023 senesini iyi bir şekilde tamamlayacağımıza inancımız tam.

yüzde 17,6 iken bu oran 2023 yılında yüzde 19,1 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılının ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine E-ticaret hacmi; giyim, ayakkabı ve aksesuarda yüzde 145,1, elektronikte yüzde 136, beyaz eşya ve küçük ev aletlerinde yüzde 129,6, konaklamada yüzde 100,9, gıdada yüzde 69,4, yemekte yüzde 82,1 ve seyahat, taşımacılık ve depolamada yüzde 66,4 oranında artış göstermiştir. Bursa, E-ticaret faaliyeti yürüten işletmeler sıralamasında yüzde 4,6’lık oranıyla Türkiye sıralamasında istikrarlı bir şekilde yerini korurken bu rakamların artarak devam edeceğine ve tüm ekonomik zorluklara rağmen 2023 senesini iyi bir şekilde tamamlayacağımıza inancımız tam. Herkesin bildiği üzere E-ticaret dünyası, yılın belirli dönemlerinde gerçekleşen satış kampanyalarıyla hareketlenir. Özellikle ekim, kasım ve aralık ayları, e-perakende sektörü için önemli bir dönemdir. Tüketiciler tarafından ‘efsane-şahane cuma indirimleri’ olarak adlandırılan bu indirim dönemi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de özellikle kasım ayında yoğun bir alışveriş trafiği yaşanmasına neden olur. Bu dönemde düzenlenen Black Friday, Halloween ve diğer benzeri kampanyalar; e-ticaret firmalarımız için hem fırsatlar, hem de zorluklarla dolu bir dönemi işaret eder. Pek çok marka ve pazaryeri, tüketicilerin karşısına bu döneme yönelik etkileyici indirim kampanyaları ile çıkarken, tüketicilerimizi e-ticaret platformlarından gerçekleştirecekleri alışverişlerinde sahte indirimlere ve dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olması konusunda şimdiden bir kez daha uyaralım. Ülkemiz, e-ticaretin giderek artan hacmiyle birlikte dünya genelinde ilk 20 ülke arasında yer alıyor. İç pazardaki başarısının ötesinde, Türk firmaları uluslararası alanda da etkileyici bir yükseliş trendi sergiliyor. Küresel boyutta e-ticaret, perakende sektörüne getirdiği fırsatların yanında hizmet sektörü için de dikkat çeken bir alışveriş kanalı haline gelmiş durumda. E-ihracat özelinde bir parantez açacak olursak… Diğer ülkelerin ülkemizde faaliyet gösteren e-ticaret sitelerinden yaptığı harcamalar yüzde 4,5’lük oran ile 29,4 milyar TL, vatandaşlarımızın yurt dışından yaptığı alımlar yüzde 3’lük oran ile 19,6 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Yaklaşık 10 milyar TL dış ticaret fazlası verdiğimizi görmek sevindiriyor. 2022 yılında ise diğer ülkelerin ülkemiz e-ticaret sitelerinden yaptığı harcamalar yüzde 5’lik oran ile 15,8 milyar TL, yurt dışından yaptığımız online alımlar yüzde 7’lik oran ile 24,7 milyar TL tutarında gerçekleşmişti.

E-ihracat özelinde de haberler sevindirici… Coğrafi konumu, küresel ticaret için kilit bir köprü ve lojistik merkezi olmasıyla Türkiye, e-ihracat teşvikleriyle sektördeki satıcıların ve pazaryerlerinin küresel düzeyde rekabet etmelerine olanak tanıyor. Bu sayede, firmalarımız ürünleri artık yurt dışındaki pazaryerlerinde rahatlıkla bulunabiliyor. Ayrıca, Türkiye merkezli e-pazaryerlerinin faaliyetlerinin dünya genelinde yaygınlaştığını ve önemli ticaret hacimleri oluşturduğunu gözlemliyoruz.

Daha önceki yazılarımızda üzerinde önemle durduğumuz bir konuyu tekrar gündeme almak istedim. Bir iş modeli olarak E-ticaret ve E-ihracat, Bursa'nın geleceği için önemli bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Bursa'nın ekonomik yapısının avantajlarını maksimum düzeyde kullanmak ve rekabet gücünü artırmak için e-ticaretin potansiyelini vakit kaybetmeden değerlendirmemiz gerekiyor. E-ticaret ve e-ihracat, işletmelerimize küresel pazarda daha geniş bir müşteri tabanına ulaşma imkânı sunmuştur. İnternetin gücü sayesinde, Türk şirketleri ürün ve hizmetlerini dünya genelinde hızlı ve etkili bir şekilde tanıtabilir, bu da ihracat potansiyelini artırır. Geleneksel ticaretteki fiziksel mağaza ve depo maliyetlerine ek olarak, e-ticaret işletmelere lojistik ve dağıtım maliyetlerinde de tasarruf sağlar. Bu da işletmelerinin rekabetçi fiyatlarla ürün sunmalarına ve daha geniş kitlelere ulaşmalarına yardımcı olur. E-ticaret ve e-ihracat iş modeli, firmalarımızı teknolojik olarak daha ileri seviyelere taşıyacaktır. Böylelikle dijital pazarlama, veri analitiği ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi alanlarda inovasyon ve gelişmelerin hızlanması sağlanabilir.

E-ticaret ve e-ihracatın büyümesiyle birlikte, Türkiye'de e-ticarete odaklı işletmelerin sayısında artış olmuş ve yeni istihdam olanakları yaratmıştır. Hem teknik, hem de satış odaklı pozisyonlarda iş imkânları artmaktadır. E-ihracat, Türkiye'nin dış ticaret dengesini olumlu yönde etkileyerek, dış satım gelirlerini artırarak, dış ticaret açığını azaltabilir. E-ihracat sayesinde, Türk işletmeleri sadece yerel pazarda değil, aynı zamanda küresel pazarda da rekabetçi bir konuma gelme şansı doğmuştur. Daha geniş bir müşteri tabanına erişim, inovasyon ve verimlilik artışı, firma ve pazaryerlerimizin küresel pazarda daha güçlü bir konuma gelmelerini sağlamaktadır

Başkanımız İbrahim Burkay’ın vizyonu ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odamızın bugüne kadar yaptığı çalışmaların Bursa ekonomisi üzerindeki önemi yadsınamaz. Hepsi birbirinden değerli ve önemli farklı projeleri gerçekleştirdik ancak bugünün hızlı değişen dünyasında, değişen iş modellerine bütünleşmiş olarak hareket edebilmek adına Bursa’da E-ticaret ve E-ihracat özelinde çalışan girişimci ve firma sayımızın artmasına destek verecek makro-ekonomik dengelerin ve kamu-özel sektör iş birliğinde sektörümüze özel üretim, iş birliği, eğitim, teşvik mekanizmaları ve lojistik imkânların planlanmasında ortak bir hedefe kaynakları israf etmeden aynı hızda koşmamız gerekmektedir. Bu nedenle, Bursa özelinde bu alanda gelişmeleri teşvik etmek ve e-ticaret altyapısını güçlendirmek için daha fazla yatırım yapılması önemlidir. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde yer alan E-ticaret ve Dijitalleşme Konseyimiz, bu vizyon ile kentteki tüm paydaşların görüş ve önerilerini dikkate alarak odamızın meslek komiteleriyle birlikte devamlı istişare halinde proje çalışmalarına devam etmektedir.