Mart ayında Türkiye'nin dış ticaret performansı, ihracattaki mütevazı artış ve ithalattaki sınırlı yükselişle dengelenen bir tablo çizdi. Türkiye'nin ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,2 oranında artarak 23 milyar 385 milyon dolara ulaştı. İthalat ise %2,3'lük bir artışla 30 milyar 652 milyon dolar olarak kaydedildi. Yılın ilk çeyreği değerlendirildiğinde ise ihracat, %2,5'lik bir yükselişle 65,3 milyar dolara ulaşırken, ithalat %4,6 artarak 87,9 milyar dolara çıktı.

Bu gelişmelerle birlikte, Mart ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı %76,3'e yükselirken, ilk üç aylık dönemde bu oran %74,3 olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı Mart ayında 7,3 milyar dolar olarak kaydedilirken, yılın ilk çeyreğindeki toplam açık 22,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Özellikle altın ve enerji kalemleri hariç tutulduğunda, Mart ayındaki dış ticaret açığının 1,5 milyar dolara gerilemesi ve ihracatın ithalatı karşılama oranının %93,3'e yükselmesi dikkat çekici bir iyileşme olarak değerlendirilebilir. Son 22 ayın 14'ünde dış ticaret açığındaki azalma trendi de bu olumlu sinyali destekliyor.

Yeni İhracatçılar ve Birim Değerde Artışlar
Mart ayında bin 141 yeni firmanın ihracat ailesine katılması ve birim ihracat değerinin 1,45 dolara yükselmesi, ihracatın tabana yayılması ve katma değerinin artması açısından önemli göstergeler. Özellikle 56 ülkede %50'nin üzerinde ve 99 ülkede %10'un üzerinde ihracat artışı kaydedilmesi, pazar çeşitliliği açısından güçlü bir gösterge ortaya koyuyor.

Enflasyonla Döviz Kuru Arasındaki Makas İhracatçıyı Zorluyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe'nin enflasyon ve döviz kuru arasındaki makasın ihracatçının hareket alanını daralttığına yönelik uyarıları ise üretim maliyetlerindeki artışın sürdürülebilir ihracat için bir tehdit oluşturduğunu ortaya koyuyor. Enerji ve işçilik gibi temel girdi maliyetlerindeki sürekli yükselişin, sabit çıktılarla sürdürülebilir bir ekonomik model oluşturmanın zorluğunu işaret eden Gültepe, enflasyonla döviz kuru arasında giderek açılan makasın, ihracatçıların oyun kurma hızını aşağı çektiğini söyledi. Gültepe, "Enflasyon artmasın ama bütün yükü üretime ve İhracata yükleyemeyiz. Pahalılık nedeniyle herkes ikinci 'hub' arıyor." diye konuştu.

Küresel Rüzgarlar ve İhracatçının Gündemi
Ancak, küresel gelişmeler ve yurt içindeki ekonomik dinamikler ihracatçıların önünde önemli sınamalar oluşturuyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergisi kararı, ihracat rotalarını yeniden şekillendirebilecek bir faktör olarak yakından takip ediliyor. İhracatçılar, özellikle AB pazarındaki büyüme beklentilerindeki olası olumsuzlukların ve Çin'in alternatif pazarlara yönelik agresif fiyat politikalarının risk oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Fiyat rekabetçiliğini koruyacak koşulların oluşturulmasının da önemi vurgulanıyor.

Ticaret Bakanı Bolat Gümrük Vergileri İçin 15 Mayıs'ta ABD'ye Gidiyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın ABD ile gümrük vergileri konusunda müzakerelere hazırlandığı açıklaması, hükümetin ihracatçıların rekabet gücünü koruma yönündeki çabalarını gösteriyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı açıklamada, "Türkiye'den ABD'ye ihraç edilen ürünlere getirilen %10 ilave gümrük vergilerinin kaldırılması konusunda, ABD Ticaret Bakanlığı ve Ticaret Temsilcisi ile müzakerelerde söz konusu durumu ele almak istiyoruz." ifadelerini kullandı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15-16 Mayıs'ta gümrük vergilerini görüşmek üzere ABD'ye gideceklerini söyledi.

TÜRKİYE'NİN DIŞ TİCARET VERİLERİ
2025 yılı Ocak - Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre;

İhracat, %2.5 oranında artarak 65 milyar 306 milyon dolar,

İthalat, %4.6 oranında artarak 87 milyar 886 milyon dolar,

Dış ticaret hacmi, %3.7 oranında artarak 153 milyar 192 milyon dolar olarak gerçekleşti.

TÜRKİYE'NİN EN ÇOK İHRACAT-İTHALAT YAPTIĞI ÜLKELER MART 2025 


BURSA'NIN DIŞ TİCARET VERİLERİ

Bursa 2025 Ocak-Mart İhracatı 
4.5 Milyar $ 
2024 Ocak - Mart dönemine göre %0.8 artış
2025 Ocak - Mart dönemi ülke ihracatındaki pay %6.9 

Bursa 2025 Mart İhracatı 
1.7 Milyar $
2025 Şubat ayına göre %18 artış 
2024 Mart ayına göre %2.6 azalış 

Bursa 2025 Şubat İthalatı
751.4 Milyon $ 
2025 Ocak ayına göre %9.2 artış 
2024 Şubat ayına göre -%4.2 azalış 

BURSA SEKTÖREL İHRACAT RAKAMLARI MART 2025

BURSA'NIN EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞI ÜLKELER MART 2025 

Bursa'nın ilk 5 ülkeye yaptığı 824.8 milyon dolarlık ihracat toplam Bursa ihracatının %48.9'una karşılık gelmektedir.