Bursa'daki mesleki ve teknik eğitim kurumlarında yapılan üretim faaliyetleriyle 2021 yılında 33 milyon lira olan ciro, geçen sene 144 milyon liraya yükseldi. Milli Eğitim Bakanlığının çalışmaları doğrultusunda 4 meslek lisesinin AR-GE merkezine dönüştürüldüğü Bursa’da, birçok ürünün üretimi ve satışı da yine bu okullardaki atölyelerde gerçekleştiriliyor.

 

ORTAÖĞRETİM İÇİNDEKİ ORAN, YÜZDE 55’E ÇIKTI

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, 2022 yılının kendileri için çok verimli geçtiğini, hedeflerine ulaştıklarını hatta birçoğunda üzerine çıktıklarını belirterek “En önemli göstergelerimizden biri; mesleki ve teknik eğitimin sektörle entegrasyonunun sağlanması, mesleki ve teknik eğitim okullarında üretim ekosisteminin kurulması. Bakanımızın ifadesiyle amacımız 'Aradığım elemanı bulamıyorum' retoriğini ortadan kaldıran bir çalışma sistemi, bir politika hareketliliği kurgulamak, mesleki teknik eğitimi sektöre emanet etmek. Sektörün istediği nitelikli insan gücünü sektörle yetiştirme üzerine özellikle organize sanayi bölgelerinden başlamak üzere çok önemli işbirlikleri gerçekleşti ve bu kapsamda hedefler belirlendi. Bursa'da 2022'nin başlarında genel ortaöğretim içinde mesleki eğitim oranı yüzde 36,5'ti. Yapılan bütün çalışmalar sonunda mesleki ve teknik eğitimin ortaöğretim oranının yüzde 55'e çıktığını büyük bir gururla bir sanayi şehrinden ifade etmek isterim."

 

BURSA, TESCİL BAŞVURUSU VE SAYISINDA BİRİNCİ

Mesleki ve teknik eğitimde bir üretim hareketliliği de oluşturmak istediklerini aktaran Serkan Gür, piyasaya üreten insanlar yetiştirme hedefinde olduklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'deki meslek liseleri için yıllık 1,5 milyar lira ciro hedefi belirlediğini hatırlatan Gür, "Geçtiğimiz yıl cirosunu 33 milyon lira ile kapatan Bursa, bu yıl cirosunu 144 milyon liraya çıkarttı. Bu çok önemli bir başarı. Türkiye geneline baktığımızda öğrenci sayısı ve nüfus yoğunluğu açısından en iyi derecelerden biri oldu." dedi. Gür, mesleki ve teknik eğitimdeki tarihi hedeflerden birinin, mesleki eğitim merkezlerinin güçlendirilmesi olduğunu dile getirdi.

 

USTA SAYISI 100 BİNE ÇIKTI

Bursa'da 2021'in sonunda 4 bin olan çırak ve usta sayısının bugün 100 bine çıktığına dikkati çeken Gür, yapılan çalışmalarla sanayicilerin, istedikleri nitelikli insan gücünü bulabildiğini kaydederek “2021'in sonunda Bursa'nın sadece mesleki ve teknik eğitimde 34 tescil başvurusu vardı ve yaklaşık 10 tescili vardı. Büyük bir gururla bütün ekibime şükranlarımı sunarak şunu ifade etmek isterim ki 2022 sonunda Bursa'nın 10 bin tescil başvurusu var ve 1000 de tescili, ticarileşmiş ürünü var. Dolayısıyla hem tescil başvurusunda hem tescil sayısında Türkiye birincisi olduğumuzu özellikle vurgulamak isterim” ifadelerini kullandı.