Son dönem EYT düzenlemesinin de yürürlüğe girmesi ile aynı işveren nezdinde birden fazla dönem çalışması bulunan personeller açısından yıllık izne esas alınacak çalışma süresi yeniden İnsan Kaynakları’nın gündemi haline geldi. Konuyu hukuki boyutta değerlendirecek olursak; konu ile ilgili yargının da farklı dönemlerde farklı kararları bulunduğu görülmektedir. Daha erken tarihli yüksek mahkeme kararlarında aynı işveren nezdinde iki farklı dönem çalışması bulunan personelin ilk dönem çalışmasına ilişkin haklarının da ödenmiş olması halinde, ikinci dönem çalışmasının yeni bir hizmet akdine dayandığı ve önceki dönem çalışmalarının tasfiye edilmiş olması nedeni ile yeni çalışma döneminde yeniden değerlendirmeye alınmasının doğru olmayacağı yönünde olduğu görülmektedir.

Yargıda bu yönlü alınan kararlara 4857 sayılı İş Kanunu 54. Maddesinin “Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır.” hükmü de gerekçe gösterilerek eleştirildiği bilinmektedir. Gelinen noktada Yargıtay’ın son dönem kararlarında aynı işveren nezdinde aralıklı çalışmalarda önceki dönem çalışmanın yıllık izin hesabına esas sürede dikkate alınması ve birleştirilmesi gereğinin kabul edildiğini görmekteyiz: Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 2020/663E., 2020/3048K., 26.02.2020 tarihli kararı; Yıllık izin ücretine esas kıdemin belirlenmesinde aralıklı çalışmada tasfiye söz konusu olmayacağından davacının izne esas kıdeminin iki dönem çalışmasının toplanarak belirlenmesinde yasaya aykırılık yoktur.

İş Hukuku Yargıtay İlke Kararları (Şahin Çil, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Üyesi), Yetkin Yayınları, 8. Baskı, sf1343; “……. İşçinin aynı işverende iki ayrı dönem çalışması ve ilkinde iş sözleşmesinin feshinin ardından belli bir süre sonra yeniden işe alınması halinde, kural olarak izin hakkının tespiti yönünden önceki çalışmalar da dikkate alınır.

İşçiye ilk çalışma dönemi için yasal tazminatların hatta yıllık izin haklarının ödenmiş olması, önceki hizmet süresinin İş Kanunu 53. Maddesinde öngörülen izne esas çalışma sürelerine eklenmesini etkilemez. Örneğin işyerinde dört yıl çalışmış ve tazminatları ile kullanmadığı izin hakları ödenerek iş sözleşmesi feshedilmiş işçinin yeniden işe alınması halinde bir yıllık çalışma sonunda kazanacağı yıllık izin hakkı yasa gereği yirmi gün olacaktır….” Şu halde, en son yargı içtihatlarına göre; aynı işyerinde fasılalı iki dönem çalışması bulunan personelin yıllık izne esas alınan hizmet süresinin tespitinde her iki dönem çalışmasının birlikte dikkate alınacağının kabul gördüğünü belirtmek gerekir.