Rekabetçiliğin giderek sertleştiği küresel ekonomik şartlarda gelişmekte olan ülkeler için en önemli silahlardan biri mesleki ve teknik eğitim… Ülkelerin kalkınma yolculuğunda stratejik bir rol üstlenen bu eğitim kurumları, son yıllarda Türkiye genelinde ve Bursa özelinde tercih edilme noktasında yükselen bir grafik oluşturdu. Son 1 yılda mesleki eğitim merkezlerinde 1 milyon öğrenci hedefinin yarısına 6 ayda ulaşıldı, kayıtlı öğrenci sayısı 159 binden 550 bine yükseldi. Organize sanayi bölgelerinde de mesleki eğitim merkezleri açıldı. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları bünyesinde kurulan Ar-Ge merkezlerinin sayısı 55’e ulaştı. Hâlihazırda çıraklara 1.658 lira, kalfa öğrencilere ise 2.763 lira ücret veriliyor.

DOLULUK YÜZDE 100’E ULAŞTI

Bursa Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Büyükşehir Belediyesi ile Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı BEBKA’nın başı çektiği kent dinamiklerinin destekleri ve geliştirdiği projeler mesleki ve teknik eğitim veren okulların daha fazla tercih edilmesini sağladı. Son dönemde yoğunlaştırılan çalışmaların da etkisiyle LGS 2022 sonuçlarına göre Bursa’daki meslek liseleri, LGS 2022 sonuçlarına göre yüzde 100 doluluğa ulaştı. Bu okullardaki öğrenci sayısı da yerel yerleştirme tercihleriyle önceki yıla göre yüzde 57 arttı. Mesleki ve teknik eğitimi özendirme çalışmalarında atölye kurma, güçlendirme ve yenileme çalışmalarının yanı sıra öğrencilere yönelik burs çalışmalarının artması da etkili oluyor. 

TARİHİ BAŞARIYA İMZA ATILDI

İş dünyasının rekabetçiliğini artırması için olmazsa olmaz niteliğe bürünen ve tercih sıralamalarında ilk sıralarda yer alan mesleki ve teknik eğitim veren liseler, yenilenen müfredatla da daha fazla dikkati çekiyor. Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin yüzde 1’lik başarı diliminden öğrenci alarak tarihi bir başarıya imza atılması da bu eğitim kurumlarının yıldızının parladığını gözler önüne seriyor. Yurt genelinde savunma sanayi, siber güvenlik, yazılım, havacılık, medya gibi farklı alanlarda eğitim veren mesleki ve teknik Anadolu liselerine öğrencilerin gösterdiği ilgi hem eğitim dünyası, hem de iş dünyasında büyük memnuniyet oluşturdu. Dönüşüm çalışmalarıyla birlikte mesleki ve teknik eğitim yapısı güçlenirken iş dünyası, yetkin personel ihtiyacını giderme noktasında geleceğe umutla bakmaya başladı.

‘ROL MODEL OKULLAR AÇTIK’

“Savunma sanayi, siber güvenlik, havacılık, mikro mekanik ve medya alanında olduğu gibi birçok farklı alanda öğrenci yetiştiren mesleki ve teknik liselerini devreye soktuk. Bunun gibi birçok alanda diğer meslek liselerine de rol model olabilecek okullar açtık. Bu, Türkiye’de mesleki eğitimle ilgili algıyı tersine çevirdi. Bugün artık mesleki eğitimi, başarılarıyla konuşuyoruz. Mesleki ve teknik Anadolu liselerine yönelimler artarak devam ediyor. Mesleki eğitimi daha güçlü hale getireceğiz. Daha önceden ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Konya ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yüzde 1’lik başarı diliminden öğrenci almışlardı ve artık akademik olarak başarılı öğrencilerin mesleki teknik eğitime yönelimlerinin ne kadar arttığını göstermişlerdi. Bu sene bunlara kısa süre önce açmış olduğumuz Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de katıldı ve ilk defa en yüksek puanla mesleki eğitimde öğrenci almayı başardı. Sadece sınavlı okullarda değil aynı zamanda sınavsız, yerel yerleştirmede de özellikle iş dünyası ile iş birliği içerisinde yürütmüş olduğumuz meslek liselerinde doluluk oranlarının yüzde 100’e ulaştığını görüyoruz. Gerçekten mesleki eğitime sektör temsilcilerini ne kadar dahil edersek süreçlerin ne kadar başarılı bir şekilde yönetildiğini göstermesi anlamında da çok kısa sürede meyvesini veren bir sonuçla karşı karşıyayız. İnşallah bu iş birliklerini arttırarak, güçlendirerek mesleki eğitimi çok daha güçlü hale getireceğiz.”

“BURSA İSTERSE YAPAR!’’

Bursa Valisi Yakup Canbolat, meslek liselerine gösterilen yoğun ilginin ardından “Sanayi şehri Bursa’da mesleki ve teknik eğitime tarihi ilgi gösterildi. Sınavla öğrenci alan meslek liselerimiz; LGS 2022 sonuçlarına göre % 100 doluluğa ulaştı. Öğrenci sayımız, yerel yerleştirme tercihleriyle önceki yıla göre % 57 arttı. Bursa’nın eğitimde, özellikle mesleki eğitimde uluslararası alanda rekabet edebilen ve nitelikli eğitim veren bir kent haline gelmesi için her türlü mücadeleyi kararlılıkla devam ettireceğiz” açıklamasını yaptı.

DİJİTAL DESTEK SÜRÜYOR

BEBKA desteği ile BTSO, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve BALKANTÜRKSİAD iş birliğinde Dijital Dönüşüm; Akıllı Fabrikalar ve Akıllı Binalar Projesi kapsamında Tophane Meslek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde hayata geçirilen atölye sınıfları, meslek liselerindeki dijital dönüşüm konusunda önemli bir yer tutuyor. Atölye çalışmalarının gelecek adına çok faydalı sonuçları beraberinde getireceğini kaydeden Bursa Valisi Yakup Canbolat, “BEBKA tarafından desteklenen ‘Dijital Dönüşüm; Akıllı Fabrikalar ve Akıllı Binalar’ projesi kapsamında PLC Kontrol Sistemleri, Pnömatik – Elektropnömatik, İleri Robot Sistemleri Uygulamaları, Otomatik Üretim, Akıllı Bina Teknolojileri, Pano Montaj ve Tasarım Atölyeleri meslek lisemize kazandırıldı. Dijital dönüşüm döneminde artık okullarımızda masa ve sandalyeden çok teknoloji üretimi yapılması için materyaller sağlanmalı. BEBKA, BTSO ve BALKANTÜRKSİAD’a Bursa’da eğitime vizyon katacak çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.

‘TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ BU OKULLARDA’

“Bugün gelişmiş ülkelere baktığımızda hepsinin mesleki eğitime oldukça önem verdiğini görüyoruz. Bizler de bu anlamda ihtiyaç duyulan kalifiye eleman eksikliğini gidermek için BUTGEM’i daha da etkin hale getiriyoruz. Sanayici açısından nitelikli insan gücü çok önemli. Sanayiciler olarak nitelikli insan yetiştirecek yapıyı kurmak bizim birinci önceliğimiz olmalı. Bu anlamda eğitim konusunda yapılacak her türlü işbirliğine açığız. Öğrencilerin reel sektörle dinamik bir ilişki kurmasını sağlayan bu yapı ile konsey üyelerimiz ilgili oldukları alanlara göre mesleki ve teknik liselerle eşleştirildi. Okullara nitelikli öğrenci çekmek, öğrenciyi okulda ve işyerinde istihdam odaklı olarak yetiştirmek ve mezun olduğu alanda istihdam etmek amacıyla faaliyetler yürütüyoruz. Okullarımız makine ve teçhizat tedariki, öğrencilerimiz de staj ve istihdam olanaklarında önemli kazanımlar elde ediyor. Mesleki ve teknik eğitim ne kadar güçlü olursa ekonomimiz de o denli güçlü olur. Bursa’da meslek liselerine talebin artmasında okul-sanayi iş birliğinin büyük payı var. Mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmek için atılan adımların meyvelerini topluyoruz. Gelecek yıllarda meslek liselerine talebin daha da artacağına inanıyorum. BTSO olarak firmalarımızın üretim, ihracat ve nitelikli istihdamına yönelik projeleri hayata geçirmenin yanı sıra ekonomik kalkınma hamlesinin anahtarı olan mesleki eğitim noktasında üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz. Gençlerimizin sektörlerin bir neferi olması için ilgili üniversite ve meslek okullarını tercih etmesini istiyoruz. Bu yüzden meslek okullarımızda eğitimin kalitesini daha da güçlü olmasını sağlamak, altyapısını günümüz şartlarına göre kurgulanmasını sağlamak zorundayız. İş dünyamızdan aldığımız destekle mesleki eğitim politikasında devletimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle meslek liselerimizi tercih eden tüm öğrencilerimize ve ailelerine teşekkür ediyorum. Gençlerimizin eğitim hayatları ve kariyer yolculuklarında daima yanlarındayız. Türkiye’nin geleceği mesleki eğitimde. Üreten güçlü Türkiye için sıra, gençlerimizde.”

BÜYÜKŞEHİR BURS DESTEĞİ BAŞLATTI

Sanayi kenti olan Bursa’da sanayinin ihtiyacı olan ara eleman yetişmesini teşvik etmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi’nin burs uygulaması, meslek liselileri kapsayacak şekilde genişletildi. Toplam 5000 meslek lisesi öğrencisine aylık 300’er TL olarak belirlenen burstan yararlanacak öğrencilerin eğitim alacağı bölümler ise Büyükşehir Belediyesi’nin iş dünyası ile yaptığı ihtiyaçlar doğrultusunda belirlendi. Buna göre Büyükşehir Belediyesi’nin burs desteğinden, meslek liselerinin elektrik-elektronik teknolojisi, makine ve tasarım teknolojisi, bilişim teknolojileri, muhasebe ve finansman, çocuk gelişimi ve eğitimi, yiyecek içecek hizmetleri, metal teknolojisi, motorlu taşıtlar teknolojisi, moda tasarım teknolojileri, endüstriyel otomasyon teknolojileri, mobilya ve iç mekân tasarımı, tekstil teknolojisi, konaklama ve seyahat hizmetleri, gıda teknolojisi, matbaa teknolojisi, plastik teknolojisi, tarım alanı, metalürji teknolojisi, raylı sistemler teknolojisi ve gemi yapımı bölümlerini tercih eden öğrenciler yararlanabilecek. Burs başvuruları Eylül ayında yapılacak ve öğrenciler www.bbbgenclikkulubu.com internet adresinden detaylı bilgilere ulaşabilecek.

‘YARINLARA YAPILAN YATIRIMDIR’

Hem öğrencilere, hem de ailelerine destek sağlamak için yoğun çalışma içinde olduklarını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursa gibi 18 tane Organize Sanayi Bölgesi olan, binlerce önemli sanayi kuruluşu olan, bu ülkenin 60 yıllık rüyası olan TOGG’u da bünyesinde gerçekleştirilecek olan Bursa’mıza ve dolayısıyla ülkemize nitelikli insan yetiştirmeyi hedefliyoruz. İlgili bölümleri tercih eden 5000 öğrencimize 300’er TL burs vereceğiz. Bu desteği ülkemizin yarınlarına yapılan yatırım olarak görüyoruz. Bizler gençlerimize bambaşka bir Bursa bambaşka bir Türkiye sunmak adına elimizden gelen gayreti ortaya koyacağız” dedi.

LOKOMOTİF ŞEHİR KONUMUNA GELDİK

“Bursa’da 1.949 okulumuzda 40 bin öğretmenimiz ve 600 bini aşkın öğrencimizle büyük bir aileyiz. 2022-2023 eğitim öğretim yılıyla ilgili hazırlıklarımız 17 ilçemizde büyük bir titizlikle yürütülmeye devam ediyor. Bir çocuğumuzun hayatına dokunabilmek, belki de ülkemizin geleceğine dokumak anlamına geliyor. Bakanlığımızın liderliğinde anaokulundan başlayarak her kademede üretme refleksine sahip bireyler yetişirken, tüm çalışmalarımızı ‘Üreten Güçlü Türkiye’ noktasında üreten güçlü öğrencilerin yetişmesi amacıyla yapıyoruz. Millî Eğitim Bakanlığımızın da özellikle mesleki eğitim alanında üretmeyi bilen ve istihdam odaklı bir politik hareketliliği var. Türkiye’de mesleki eğitim, gün geçtikçe güçleniyor. Bu sayede ülkemiz daha da güçleniyor. Bu kapsamda Türkiye’nin millî teknoloji hamlesinin en stratejik şehri olan ve mesleki eğitime ilginin her geçen gün arttığı Bursa’da başarı elde eden gençlerimizin ülkemizin yarınlarına büyük katkılar sunacağına inanıyorum. İstihdam odaklı çalışmalara öncelik veriyoruz. Bu çalışmaların artmasıyla da Bursa’da meslek lisesi tercihlerinde son 3 yılda büyük artış yaşanıyor. Bursa’nın meslek ve teknik eğitim kapasitesi gün geçtikçe artıyor. Yapılan çalışmalarla da model rolünde lokomotif bir şehir konumuna geldik. Bursa; tarihî konumu ve günümüze ışık tutan geleneksel zanaat kültürü ile birlikte gerek üretim potansiyeli, gerekse mesleki ve teknik eğitim kapasitesi açısından ülkemiz ekonomisinin lokomotif şehirleri arasında yer almakla birlikte ‘model’ rolünde. Şehrimizin bu niteliklerini güçlü bir şekilde geleceğe taşımak ve sürdürülebilir kılmak ise güçlü ve ihtiyaçlara karşılıklı şekilde cevap veren mesleki eğitim ağlarının örülmesiyle mümkün olacak.”

SEKTÖR TALEPLERİ BAZ ALINIYOR

“Bursa’da gerek Milli Bakanlığımız gerek Valiliğimiz düzeyinde imzalanan iş birliği protokolleri kapsamında hayata geçirdiğimiz çalışmalar ile istihdam odaklı uygulamalara öncelik veriyoruz. Önceden imkânsız görünen bu uygulamalar, sektör talepleri doğrultusunda yapılan mevzuat güncellemeleri ve fayda odaklı bürokratik yaklaşım ile kolaylıkla hayata geçirilebilir hâle geldi. Bu gibi çalışmaların artması ve genele yayılması için sektörlerle ve ilgili STK’larla yoğun bir iş birliği içindeyiz. Tüm bu çalışmaların, sahada da, aynı masayı paylaştığımız sanayide de karşılık bulması, mesleki eğitimin, şehrimiz nezdinde de görülmesine, öğrenci ve velilerimiz tarafından da büyük bir teveccühle karşılanmasını sağladı. Meslek liselerimizdeki öğrenci sayıları son 3 yılda büyük artış gösterdi. Geçen yıl liselere yerleştirme süreci içindeki ilk yerleştirme döneminde, sınavlı ve sınavsız okullarımızdaki toplam öğrenci sayımız 10 bin 500 civarında iken bu rakamın bu yıl 16 bin 500’e çok yaklaştığını olduğunu gördük. Bu hem şehrimiz, hem de ülkemiz mesleki eğitim için gurur verici. Aynı şekilde ülkemiz mesleki eğitimi adına okul-sektör iş birliğinin en etkili örnekleri arasında gösterilebilecek Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz, Bakanlığımızın takdirleriyle hazırlık+4 yıl öğrenim verecek ve tamamen sınavla öğrenci alacak bir yapıya kavuşturuldu. Bursa eğitim ailesi olarak ülkemiz ve şehrimiz için büyük bir özveriyle çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz. Öncelikli hedefimiz, Bursa’ya yakışan hizmeti sunmak.”

BEBKA’NIN ÇALIŞMALARI YOĞUNLAŞACAK

Meslek liselerindeki öğrencilerin işgücü niteliklerinin artırılarak bölgede sektörel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurgulayan BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız öncülüğünde Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda BEBKA olarak 2019 yılında açılan Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ile okul-sanayi iş birliğinin kuvvetlenmesi için 27 projeye 15 milyon TL kaynak sağlayacağız. Ekonomik hedeflerimiz doğrultusunda mesleki eğitim kurumlarının kapasitelerini geliştirerek sektör dinamiklerinin taleplerinin de karşılanmasını istiyoruz. Yeni ders modülleri ile derslerin uygulamalı olarak daha etkin bir şekilde işleneceğine ve bunun okullar ile işletmeler arasındaki etkileşimi artıracağına inanıyoruz. Ajansımız olarak bölgemizde mesleki eğitim altyapısını geliştirilmesi ve sivil toplum kuruluşları ile mesleki eğitim kurumları arasındaki köprü olmamız, istihdamın güçlendirilmesi ortamına zemin hazırlıyor” değerlendirmesini yaptı.