Türkiye-Avrupa Birliği (AB) arasındaki mali iş birliği kapsamında işletmelerin iç ve dış piyasada rekabet gücünü artırmayı amaçlayan Rekabetçi Sektörler Programı’nın “Etkisi ve Ötesi” başlıklı tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda BTSO ve Bursa Uludağ Üniversitesi’nin ortak projesi olan ‘Kompozit Malzemeler ve Teknik Tekstiller Prototip Üretim Merkezi’ yatırımı da ele alındı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen “Rekabetçi Sektörler: Etkisi ve Ötesi” konulu etkinlik 15-16 Mart 2021 tarihleri arasında düzenlendi. Etkinlik ile RSP hedeflerine ve dolayısıyla Türkiye ve Avrupa Birliği'nin sanayi politikasına katkıda bulunan projelerin tanıtılmasını amaçlandı. Program kapsamında “Türkiye’de Rekabetçiliği Artırmak İçin Gerekli Yapısal Reformların Desteklenmesi” konulu oturumuna BUTEKOM bünyesinde kurulan İleri Kompozit Malzemeler Mükemmeliyet Merkezi'nin Proje Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Karahan, panelist olarak katılım sağladı.

BUTEKOM ANLATILDI

Karahan, Bursa Ticaret Sanayi Odası ve Bursa Uludağ Üniversitesi ortaklığı ile hayata geçen "Kompozit Malzemeler ve Teknik Tekstiller Prototip Üretim Merkezi" yatırımı hakkında bilgiler paylaştı. Karahan, merkez ile ilgili deneyimlerinin yanı sıra Girişimcilik / Ticarileşme / Üniversite-Sanayi İşbirliği üzerindeki etkilerinden bahsetti.  Tanıtım toplantısına, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, AB ve Dışişleri Genel Müdürü Mustafa Erdoğan'ın açılış konuşmaları gerçekleşti.

87 PROJEYE 800 MİLYON AVRO DESTEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri güçlendirmenin, tam üyelik yolundaki çalışmalara odaklanmanın her zamankinden daha elzem olduğunun bilincinde olduklarını belirterek, “AB ile uyum sürecinde başvurduğumuz başlıca mali araçlardan olan IPA ve Birlik programlarından daha fazla istifade etmek istiyoruz. Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında bugüne kadar toplam 87 projeye, 800 milyon avro destek sağladık.” dedi.

46 PROJE HAYATA GEÇTİ

Rekabetçi Sektörler Programı’nın 2007-2013 yıllarını kapsayan I. döneminde, Türkiye ekonomisinin rekabet gücünü artırmayı, bölgeler arası sosyoekonomik farklılıkları azaltmayı ana hedef olarak belirlediklerini hatırlatan Varank, bu dönemde 43 şehirde toplam 520 milyon avro bütçeli 46 projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Faruk Kaymakcı, gerçekleşen projelerin sanayi ve teknolojiye katkı sağladığını belirterek, asıl faydanın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin tamamlanması ile olacağını ifade etti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye ile AB’nin sanayi ve teknoloji alanında yürüttüğü iş birliğine değinerek, “AB tarafından finanse edilen Rekabet, Yenilik, İstihdam ve Eğitim Eylemleri arasında tamamlayıcılık ve sinerji sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.