Koronavirüs vaka sayısı 10 milyonu aştı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Covid-19 salgınında vaka sayısı Haziran sonu itibarıyla 10 milyonu aştı. Küresel ekonomik aktivite üzerinde etkisini devam ettiren virüs son dönemde özellikle Orta ve Güney Amerika ülkeleri ile Hindistan’da hızla yayılırken, dünyanın geri kalanında da ikinci dalga salgına ilişkin endişeler sıklıkla dile getiriliyor. Normalleşme yönünde önemli ölçüde yol alınmış olsa da mevcut gelişmeler bazı bölgelerde kısıtlama önlemlerinin tekrar gündeme gelmesine neden oluyor ve küresel büyümeye ilişkin tahminlerin aşağı yönlü revizyonunu beraberinde getiriyor. Bu çerçevede, para politikalarının küresel ölçekte genişlemeci yönde kalmaya devam edeceği açıklanırken, maliye politikalarının da bu süreçte daha etkin biçimde kullanılması gerektiğine ilişkin görüşler ağırlık kazanıyor.

IMF, Dünya Bankası ve OECD tahminlerini açıkladı
IMF, Haziran ayında açıkladığı “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunun güncellemesinde, 2020 yılı küresel ekonomik aktiveye ilişkin %3’lük daralma tahminini %4,9’a revize etti. Kuruluş 2021 yılı için büyüme tahminini % 5,8’den %5,4’e çekerken, yeni bir salgının büyümeyi %0,5 düzeyinde azaltabileceğine dikkat çekti. Dünya Bankası küresel ekonomide bu yıl %5,2 daralma, 2021’de %4,2 büyüme öngördüğünü açıkladı. OECD ise tahminlerini 2 farklı senaryoya göre açıkladı. Buna göre, salgının kontrol altına alındığı senaryoda küresel ekonominin bu yıl %6 oranında daralacağı, 2021’de %5,2 genişleyeceği öngörülüyor. İkinci dalganın yaşanacağının varsayıldığı senaryoda ise küresel ekonominin bu yıl %7,6 küçülmesi, 2021 yılında % 2,8 büyümesi bekleniyor.

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi gerilediEuro Alanı’nda daha önce -%3,8 olarak açıklanan ilk çeyrek büyüme verisi -%3,6 olarak güncellendi.  Bu dönemde sert biçimde gerileyen hanehalkı tüketim harcamaları ile yatırımların GSYH’yi 3,5 puan aşağı çektiği görüldü. Bölgede sanayi üretimi Nisan’da aylık bazda %17,1, yıllık bazda %28 oranında gerileyerek verinin yayımlanmaya başlandığı 1991 yılından bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

 
Mart Ayında İşsizlik Oranı %13,2 oldu
Şubat, Mart ve Nisan aylarını kapsayan Mart döneminde işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine kıyasla 0,9 puan azalarak %13,2 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde işgücüne katılım oranı 4,5 puan gerileyerek %48,4 ile Ocak 2014’ten bu yana en düşük seviyesine indi.

Tüketici kredilerinde artış
Ertelenmiş talebin devreye girmesi ve faiz oranlarındaki düşük seviye, tüketici kredilerindeki artışın ivme kazanmasında etkili oluyor. 26 Haziran itibarıyla tüketici kredileri yıllık bazda %43,7 oranında yükseldi. Taşıt kredileri otomotiv pazarındaki hareketlenmeye paralel olarak yıllık bazda %36,9 oranında genişlerken, konut kredilerindeki artış %27,9 ile altı buçuk yılın en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Tüketici kredileri içerisinde yaklaşık %60’lık paya sahip ihtiyaç kredilerindeki yıllık artış bu dönemde %57,3’e yükseldi.

Türkiye’de OSB Sayısı 320’ye ulaştı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın planlı sanayileşme politikaları kapsamında bu yılın ilk altı ayında Kocaeli KOBİ, Manisa Muradiye, Kütahya Seramik, Antalya Korkuteli Mermer İhtisas, Tekirdağ Marmara-Ereğlisi ve Hakkari Yüksekova OSB’lerine tüzel kişilik kazandırıldı. Hakkari Yüksekova OSB’nin tüzel kişilik kazanmasıyla Türkiye’deki OSB sayısı 320'ye ulaşırken, OSB’si olmayan hiçbir kent kalmadı.